Vadas Tímea

2021.05.19. 20:00

Kolbászt, szalámit, sonkát, szalonnát készít a bajai kistermelő

Vadas Tímea két éve költözött a Béka-várba, kistermelőként éli mindennapjait és teljesen egyedül végzi teendőit. Hamarosan útra indítja a helyi kistermelői piacot. Hírportálunknak terveiről és tapasztalatairól mesélt.

Márton Anna

Vadas Tímea figyeli a jószágok minden rezdülését

Fotó: Márton Anna

Teljesen egyedül tevékenykedik a 6300 négyzetméteres birtokon Vadas Tímea kistermelő. Tavaly 24 disznót dolgozott fel. Amit lehet, gépekkel végeztet, pedálos kolbásztöltő, háromfázisú daráló segíti a munkáját, ugyanakkor van, hogy több mint tíz órát dolgozik naponta. Már két éve él és dolgozik a Béka-várban, idén kistermelői piacot indít a helyszínen.

– Szezonban 15–16 órás munkanapjaim vannak. Nagyon komoly fizikai munka ez.

Egy 300 kilós disznót legalább háromszor átmozgatok, mire abból kolbász lesz. Egyszer, amikor elviszem a henteshez, egyszer, amikor hazahozom, aztán szétszedem, ledarálom, sózom. Aztán a bekevert kolbászt bepakolom a töltőbe, utána ami leszikkadt, fel kell tenni a füstre. Rengetegszer meg kell fogni azt az egy disznót, amire abból olyan termék lesz, ami mások asztalára kerülhet – részletezte a kisvállalkozó.

Az állataira is nagyon odafigyel

Saját bevallása szerint nagyon kényes a precizitásra, a pontosságra, ezért inkább egyedül dolgozik. Mint mondta, egy alkalmazottól ezt nem kapja meg, vagy nem ilyen szinten.

Az állatokkal is nagyon szeret foglalkozni, mindennap figyeli őket, érzi minden rezdülésüket.

Ha előző nap nem evett jól a jószág, vagy ma már sántít valamelyik, rögtön látja, hogy baj van.

Egészséges alapanyagokból készíti a termékeket

– Nekem mindig az volt a fontos, hogy úgy csináljam a dolgokat, hogy azokban ne legyen titok. Abban a nemes egyszerűségben készüljenek a termékek, ahogyan azt az elődeink, a nagyszüleink is csinálták, hogy nincs bennük trükk, nincs bennük adalékanyag. Attól olyan finom minden termékem, hogy egészséges alapanyagokból készülnek. Az állatok kint legelnek, jó minőségű szénát kapnak, kiváló minőségű darát, megvan az a mozgástér, amire szükségük van. Nincsenek kis helyen összezsúfolva, hanem a fajtajellegnek megfelelően tartom őket – mondta Vadas Tímea.

Vadas Tímea figyeli a jószágok minden rezdülését
Fotó: Márton Anna

Sajtot, tejtermékeket, joghurtot, túrót, tejfölt, kefirt állít elő a tehéntejből, valamint az általa nevelt sertésekből kolbászt, szalámit, sonkát, szalonnát készít. Régi, hagyományos ízvilágú termékek ezek.

– Az anyai nagypapám hentes volt, onnan ragadt meg a kistermelés hangulata. Borzasztó egyszerű receptet követtek ők is, a titok az alapanyag volt. Mindenki azt mondja, hogy szenzációsan finom a kolbászunk, pedig semmi extra hozzávaló nincs benne: csak só, bors, paprika, fokhagyma – mondta.

Hozzátette, attól lesz ilyen az általa készített kolbász vagy szalámi, mert a malacok helyben születtek, jó minőségű takarmányt kaptak.

– Van nekik medencéjük, tudnak rohangálni. Zöldséget, maradék gyümölcsöt kapnak, és egészséges, boldog jószágok. Szerintem ez az ékes bizonyíték arra, hogy én semmi különlegeset nem csinálok itt, csak annyit, hogy az állatok boldogok – részletezte Vadas Tímea.

Egyre többen kedvelik és keresik a hagyományos ízeket

Vadas Tímea hamarosan elindítja a saját termelői piacát, amit családiasnak, bensőségesnek tervezett. Az árusok mindannyian kistermelők, akik negyven kilométeres körzetből érkeznek. Mint mondta, már óriási az érdeklődés a május 30-án induló kistermelői piac iránt, hiszen a tapasztalata szerint egyre többen kedvelik és keresik a hagyományos ízeket.

– Ma már trendi főzni, jót enni, jó minőséget vásárolni. Az én generációm és a fiatalabbak is nagyon szeretnek főzni, kísérletezni, új ízeket kipróbálni. A turizmus kapcsán is sokan megkeresnek, megint keletje van a hagyományos ízeknek – mondta a kistermelő. Vadas Tímea azt is elárulta, hogy a jövője akkor lenne ideális, ha lenne egy olyan párja, akinek ez a hely ugyanolyan fontos, mint neki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!