Soltvadkert

2021.05.01. 18:04

A tavaszi hidegek miatt drágák a zöldségek

Az időjárás nem kedvező a termelők számára, és végső soron a vásárló fizeti meg ennek az árát.

Barta Zsolt

A vadkerti piacon jó az árufelhozatal, az árak azonban kissé borsosak

Fotó: Barta Zsolt

Nem olcsó a soltvadkerti piac. Jó néhány termék esetében a kecskeméti árakhoz közelítenek az itteniek. Kecskeméten azonban jobbak a keresetek, legalábbis az alkalmazotti szférában.

Az idei április, sőt, már a március is hűvösebb volt a szokásosnál – ezzel magyarázzák az árak alakulását az eladók. Az egész tavasz kiszámíthatatlan volt – mondta a baon.hu-nak Kovács Blanka kiskőrösi árus, aki családjával minden héten átjár árusítani Soltvadkertre. Kovácséknak bérelt helyük van már régóta a piacon, a szomszéd városban két hektáron termesztenek zöldséget. A fele fóliás termék, amelyre fűteni kell. Mint azt Kovács Blanka elmondta, ebben a két tavaszi hónapban legalább annyit kellett fűteniük, mint tavaly novemberben és decemberben. Kisebbek a zöldségek, mint egy kevésbé hideg időszakban, és persze drágábbak is. Az árakra alaposan rárakódtak a költségek.

Az időjárás április végéig nem kedvező a termesztők számára, és végső soron a vásárló fizeti meg ennek az árát.

A gyümölcsösökben is aratott a hideg, itt is drágaságra kell számítaniuk a vevőknek. A tavaszi fagyok még hátra vannak. Az is gondot jelent a termelésben, hogy jégesők is pusztíthatnak, vagyis akár a tavaszihoz hasonló árak várhatóak nyáron is.

Hogy milyenek az árak a soltvadkerti piacon? A közepes muskátli 500 forint, a kisebb-nagyobb kertbe kiültetni való virágok, például a szőlővirág 170 forinttól indul. A káposzta kilója 440 forint, a karfiolé 700 forint. A vöröshagymáért 200, a lila hagymáért 350, a gyökérért 250, a sárgarépáért 290, míg a kápia paprikáért kilogrammonként 1360 forintot kértek. A cukkinit 950-re, míg a brokkoli kilóját 1350 forintra tartották. A friss saláta darabja 70 forint volt, akár csak a csípős paprikáé. Az alma kilóját 320–450 forint között árulták. A körte kilója 800 forint, a narancs 450, a citrom 600, a mandarin 700 forint volt ottjártunkkor. A retek csomójáért 150, a póréhagymáért 200 forintot kértek. A tojásból a kisebb méretű 23, míg a nagyobb 43 forint volt.

A vadkerti piacon jó az árufelhozatal, az árak azonban kissé borsosak
Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!