gazdaság

2021.04.28. 13:54

Bemutatkoztak a petőfiszállási vállalkozások

Petőfiszállás meghatározó vállalkozásait látogatta meg kedden Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A látogatás az agrártárcával való gyümölcsöző együttműködés alapja lehet – fogalmazta meg a helyi tejüzem be­járása előtt az államtitkár.

Vajda Piroska

Erdős Norbert látogatást tett a Szentkúti Tejüzemben

Fotó: Vajda Piroska

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Szász János polgármester meghívására érkezett kedden a településre, ahol öt vállalkozást tekintett meg. Megismerte a Szentkúti Tejüzemet, a Kiss Torma Kft. üzemét, Iványi Levente családi vállalkozását, a Pro-duck Kft.-t, valamint a Szalai Kertészetet. Mind az öt társaság meghatározó jelentőséggel bír a községben és komoly fejlesztéseket terveznek – derült ki a találkozón.

Szász János polgármester hírportálunknak elmondta, azzal a céllal szervezték meg a találkozót, hogy az Agrárminisztérium is megismerje a Petőfiszálláson megtermelt, helyben készített egészséges termékeket és azok előállítóit, illetve hogy a vállalkozások bemutathassák fejlesztési terveiket.

A polgármestertől megtudtuk, hogy a közel harmincéves múltú Kiss Torma Kft. egy olasz gép vásárlásával fejleszti termelését, így a hét hónapos gyártási szezonban 12 embernek tudnak munkát adni. A Pro-duck Kft. mintegy másfél milliárd forintos beruházás keretében egy vágóhíd és élelmiszer-feldolgozó építését tervezi Petőfiszálláson, harminc új munkahelyet teremtve ezzel a községben. A Szalai Kertészet idén 550 millió forint értékű beruházást tervez. A fejlesztés a sárgarépa mosását, válogatását, logisztikáját segíti majd. A családi vállalkozás fő célkitűzése, hogy újabb nagy áruházlánc beszállítója lehessen. Ugyanakkor a fejlesztés azért is fontos számukra, hogy meg tudjanak felelni az egyre nagyobb elvárásoknak. A tavaly átadott Szentkút Tejüzem is további fejlesztéseket tervez. Így például termékeik további üzletláncokhoz való terítéséhez újabb szállító gépjárművekre lenne szükségük, illetve raktározási kapacitásuk bővítése is indokolt – összegezte a település vezetője.

A petőfiszállási vállalkozások terveit megismerve Erdős Norbert államtitkár elmondta, vidékfejlesztésre 4500 milliárd forint európai uniós forrás érkezik a következő hét évben hazánkba, ebből 750 milliárd forint az élelmiszeripar megerősítését célozza. Hozzátette: fontos számára, hogy az Agrárminisztérium képviseletében lássa a helyben megfogalmazott célokat, és hogy megismerje a leendő pályázókat. Erdős Norbert arról is beszélt, minden ilyen találkozás fontos lehet a magyar termékek előrejutását illetően. Az államtitkár szólt a Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegyrendszer létrehozásáról is, amely kifejezetten a magyar termékek piacon való megjelenésének erősítését szolgálja.

Erdős Norbert látogatást tett a Szentkúti Tejüzemben
Fotó: Vajda Piroska

A védjegy mindenki számára hasznos

A Kiváló Minőségű Élelmiszer-­védjegyrendszer a termelők, az előállítók, a feldolgozók, a forgalmazók és a vásárlók számára egyaránt garantálják a kiváló minőséget. A kétfokozatú védjegyrendszer ösztönzi a termelőket és a feldolgozókat termékeik minőségének fejlesztésére, annak folyamatos fenntartására, és hatékony eszköz a piaci ismertség növeléséhez is. A vásár­lókat pedig a piacon található termékek közötti tájékozódásban támogatja azáltal, hogy a magasabb minőséget garantálja, és így hozzájárul a tudatos vásárlói magatartás kialakításához. Erdős Norbert államtitkár szerint ma már nem döntés kérdése, hogy egy termék biztonságos legyen, hanem alapelvárás. Kiemelkedni a kínálatból kizárólag minőséggel lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!