ingatlanpiac

2021.03.10. 13:50

Kapósak lettek a lakások a megyében

Az elmúlt néhány évben élénkülés jellemezte az országos, így a Bács-Kiskun megyei lakáspiacot is. 2015-höz képest a megye ingatlanpiaci szempontból legnépszerűbb városaiban és településein 98 százalékkal, 214 ezer forintra nőtt az eladásra kínált lakások és családi házak négyzetméterára.

Mester-Horváth Nikolett

Kiskunhalason 2015 tavasza óta 87 százalékkal nőtt az ingatlanok négyzetméterára

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Fél évtized alatt sokat változott az országos, ezen belül a Bács-Kiskun megyei lakáspiac. A 2014 körül indult ingatlanpiaci élénkülés következtében a kínálat és a kereslet is bővült, ugyanakkor 2019 második felében lassulás kezdődött, majd a koronavírus-járvány megtorpanást eredményezett. A következő időszakban azonban újabb élénkülés jöhet, elsősorban a lakáspiaci forgalom növekedhet – derül ki az ingatlan.com több mint 480 ezer eladó használt lakás és ház hirdetésének adatain alapuló elemzéséből.

A megyeszékhelyeken, valamint a fővárosban jelentősebb drágulás következett be, míg a kisebb váro­sok és községek túlnyomó részét alacsonyabb mértékű áremelkedés jellemezte.

Balogh László, az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy az egész országra jellemző hosszú távú áremelkedés hátterében több tényező áll.

– A reálbérek emelkedése, a gazdasági fejlődés, a járvány kitöréséig javuló munkaerőpiaci helyzet mellett az állami lakásprogram, azaz a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében elérhető támogatások is segítették a lakáspiaci élénkülést – részletezte, és hozzátette, hogy a lakáspiaci drágulás eredményeként az érintett háztartások ingatlanvagyona felértékelődött.

Az az ingatlanhirdetési portál elemzéséből kiderül, hogy az országos tendenciákkal összhangban a megyeszékhely, Kecskemét szerepe kiemelkedő: a medián négyzetméterár 414 ezer forint volt idén február végén, ami 116 százalékos drágulást jelent a 2015-ös adatokhoz képest. Ezzel párhuzamosan a bajai négyzetméterár 82 százalékkal, 236 ezer forintra ugrott, Kiskunhalason 87 százalékkal, 209 ezer forintra nőtt.

A megye további településeit megnézve kiderül, hogy Kalocsán 204 ezer forintra, Lajosmizsén 258 ezer forintra emelkedett a négyzetméterár, ami 84, illetve 80 százalékos többletet jelent a szóban forgó időtávon.

Balogh László arról is beszámolt, hogy az év elején élénkülés indult az országos lakáspiacon, ami a járvány miatti bizonytalanság lecsengése után tovább növekedhet. Ez köszönhető az állami lakásprogram új elemeinek, többek között a kedvezményes – 5 százalékos – lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, amely közvetett módon a használt lakások piacát is élénkíti, valamint a csok keretében vásárolt lakások illetékmentessége is növelheti a lakáspiaci forgalmat.

Balogh László kifejtette, hogy a lakáspiaci forgalomban jelentkező felfutás azt jelenti: emelkedhet az adásvételek száma, tetemes áremelkedés viszont várhatóan nem kíséri majd ezt az élénkülést. – A lakóingatlanok ára ugyanis az utóbbi években látott drágulás miatt elérte a megfizethetőség határait – hangsúlyozta a szakember.

Kiskunhalason 2015 tavasza óta 87 százalékkal nőtt az ingatlanok négyzetméterára
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!