Fejlesztések

2021.01.26. 07:00

Idén két nagy beruházás is elindul Tasson

Komoly fejlesztések előtt áll Tass. A közelmúltban készült el a település minibölcsődéje, az idei nagy projektjük pedig egy új ravatalozó építése, valamint a csapadékvízrendszer fejlesztése.

Gulyás Sándor

Az új minibölcsőde hét gyermek ellátását biztosítja

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

Több mint 680 millió forintot fordított a település fejlesztésére tavaly a tassi önkormányzat. Az év legnagyobb beruházása a községet átszelő főutak rekonstrukciója volt.

– Közel négy évtizedet vártunk arra, hogy megújuljon a településünket átszelő Dózsa György út és a Széchenyi út. A projekt 620 millió forintba került, ami a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel közös beruházásként készült el. Tavaly valósult meg a Szeretet utca rendbetétele is.

A szükséges 14,7 millió forintot a Magyar Falu Program pályázatán nyertük el

– mondta Németh Gábor polgármester.

A támogatásoknak köszönhetően nyílt lehetősége az önkormányzatnak a Levendula Alapfokú Művészeti Iskola táncterme vizesblokkjának felújítására, nyílászáróinak cseréjére, valamint idén 11,5 millió forintot fordíthatnak az orvosi rendelő belső felújítására.

– Településünkre a Belügyminisztériumtól, az Emberi Erőforrások Minisztériumától, valamint a LEADER-program keretéből is érkezett pénz. A belügyminisztériumi támogatásból és saját erőből hoztuk létre minibölcsődénket. Tavaly a tetőszerkezet és a külső homlokzat felújítását is megoldottuk – tette hozzá.

– Az orvosi rendelőt energetikailag felújítottuk. Folyamatban van a Duna-parti Napsugár Ifjúsági Tábor rekonstrukciója. Új burkolatot kapott az általános iskola tornateremének küzdőtere, illetve kicseréltük a külső és belső nyílászáróit is. A Bácsvíz Zrt. elkészítette az üdülőterületi Dunasor hiányzó gerincvezetékének terveit, amellyel – ha kiépül – régi problémát old meg a település az északi üdülőrész ingatlanai számára – fogalmazott Németh Gábor polgármester.

A folyamatban lévő beruházások mellett az év első felében indul el a ravatalozó építése, valamint a csapadékvízrendszer fejlesztése.

Temetőnk új ravatalozójának építése a helyi katolikus, református és adventista egyház, valamint az önkormányzat összefogásával, a LEADER-program támogatásával valósul meg. A tervek már elkészültek, az árajánlatok bekérése és elbírálása folyamatban van. Az új létesítmény nagyon fontos számunkra, hiszen a gyászszertartások helyszínéül a hatvanas évek közepe óta Földváry Gábor, Pest megye alispánjának kápolnájából átalakított épület szolgált, ami sok kivetnivalót hagyott maga után. Az év elején kezdődő másik nagy beruházásunk a település csapadékvízrendszerének fejlesztését szolgálja. A kivitelezés 40 millió forintos költségét TOP-os forrásból finanszírozzuk – mondta.

Az új minibölcsőde hét gyermek ellátását biztosítja
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

– A járásban, így településünkön is a „zászlóshajó” projekt a közeljövőben a belterületi úthálózatok minőségének javítása. A forrást a rövidesen induló Versenyképes Magyarország Operatív Program (VMOP) pályázatai fedezik. Az idei évben tovább folytatjuk községünk szépítését, a lakosság életminőségének javítását. Ennek jegyében újul meg ifjúsági táborunk, a mellette álló turistaház, illetve egy helyi vállalkozóval együttműködve kívánunk tanösvényt létesíteni a Duna partján. Ebben az esztendőben megvalósul az „öreg iskola” homlokzati felújítása is, melynek része lesz az épület vízszigetelésének megoldása. A VMOP keretében a közeljövőben az ötcsoportos óvodánk és a polgármesteri hivatal energetikai felújítását szeretnénk megoldani – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!