Sugo Food Kft.

2021.01.17. 20:01

Februárban kezdik a tortilla gyártását Baján

A Sugo Food Kft. tulajdonosa háromelemű beruházás során új tortillachips-gyártó és -csomagoló üzemet, zöldségfagyasztósor és fagyasztott termék portfólióbővítést, valamint új fagyasztó raktárépületet valósít meg bajai székhelyén. Az első fázisban hatmillió euróból már megépült egy tortillacsipsz-gyártósor, az üzem februárban megkezdi működését.

Márton Anna

A hatmillió euróból megépült tortillacsipsz-gyártósor februárban kezdi meg működését

Fotó: Pozsgai Ákos

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a belga tulajdonú zöldségfeldolgozó Sugo Food Kft. 5,4 milliárd forintból háromelemű beruházást, első ütemben új tortillacsipsz-gyártóüzemet valósít meg bajai székhelyén. Ennek bejelentésén részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, dr. Budai Gyula miniszteri biztos, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke, valamint Yves De Vinck tulajdonos-ügyvezető igazgató.

A tulajdonos a megnyitóbeszédében kiemelte, hogy 2019-ben lehetőségük nyílt arra, hogy az üzem korábbi tulajdonosának pénzügyi problémái miatt – aki el akarta adni vagy be akarta zárni az üzemet – megvegyék a céget. Gyorsan döntöttek, és egymillió eurós befektetéssel megmentették az üzemet, ezzel együtt 150 ember munkahelyét is.

– Amikor terveztük a távlati jövőt, azt láttuk, hogy új befektetésre, termékekre és új gyártósorokra lesz itt szükség. Ekkor megtaláltuk egyrészt a fagyasztott zöldségek termelésének folyamatosságát, mellé pedig tortilla csipszek gyártásáról döntöttünk. Ez lett a hosszú távú stratégiánk lényege – mondta el a gyáravatón a vezérigazgató. Hozzátette: már vállaltak 16,5 millió euró befektetést, három fázisban.

Az első fázisban hatmillió euróból megépült egy tortillachips-gyártósor, az üzem februárban megkezdi működését. Ezzel a befektetéssel 50 új munkahelyet hoztak létre. A második fázisban egy új fagyasztó alagutat és egy új logisztikai épületet építenek.

A tulajdonos-ügyvezető megköszönte a helyi menedzsmentnek és a dolgozóknak a munkáját, mint fogalmazott, az ő spirituszuk, a lelkük, a tudásuk volt az, amiben hittek, és

ez alapozta meg az üzem sikerét.

Néhány évvel ezelőtt még nem sokon múlt, hogy a mai beruházás helyszínén semmi se legyen. Ma egy bővülő gyár van, egy beruházás, és ez annak köszönhető, hogy egy élelmiszerbotrány következtében, 2019-ben egy új tulajdonos fantáziát látott az itteni fejlesztési lehetőségekben. Az akkor új tulajdonos, a belga vállalat ma már ezzel a gyárral úgy számol, mint a vállalatcsoport új közép-kelet-európai gyártási központja – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői beszédében.

A vállalat tájékoztatása szerint a Sugo Food Kft. elődje 1966-ban kezdte meg működését az állami tulajdonú Mirelit egyik gyáregységeként. A vállalat több tulajdonosváltáson is átesett, legutóbb 2019-ben. A belga érdekeltségű Greenyard vállalat ugyanis 2019-ig Greenyard Frozen Hungary Kft. néven üzemeltette a céget. A tulajdonosváltás hátterében a 2018-ban kirobbant európai lisztériabotrány állt. A Roger & Roger 2019 májusában vásárolta meg az akkor éppen bezárás előtt álló bajai üzemet.

A hatmillió euróból megépült tortillacsipsz-gyártósor februárban kezdi meg működését
Fotó: Pozsgai Ákos

A társaság a termelést csak 2019 augusztusában tudta beindítani, miután 400 millió forintos beruházással és a szükséges szakhatósági engedélyek megszerzésével alkalmassá tudta tenni az üzemet a gyártás megindításához. A tulajdonosváltással a cég tevékenységében új korszak kezdődött: kizárólag saját márkás termékeket állít elő áruházláncoknak, szállodákra, éttermekre és a kávéházakra is fókuszál. Termékpalettája széles. A nyersanyagot a dél-alföldi térség mezőgazdasági termelőitől vásárolják fel, akikkel több éve szerződéses kapcsolatban állnak. A termékeik hozzávetőleg 60 százalékát tervezik exportálni.

A belga élelmiszeripar fontos szereplője

A Roger & Roger egy snack-gyártó vállalat, 1999-ben alakult. Többek közt csipszet és nachost gyártanak, termékeik 20 országban érhetőek el. A társaság a Dick család tulajdona, akik a belga élelmiszeriparban fontos szerepet játszanak. A cég a snackgyártáson kívül foglalkozik még fagyasztott zöldség előállításával is. A cég 2019-ben elért árbevétele 158,76 millió euró volt, a foglalkoztatottak 2019-es záró létszáma 309. A tavalyi év első 9 hónapjában a Roger & Roger bevétele 126,06 millió euró, a foglalkoztatottak létszáma pedig ugyanezen időszakban 326 volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!