kecskemét

2021.01.25. 13:49

A társasházakban tárolók, a zsákok helyett pedig kukák lesznek

Több nagy változtatásra készül a szemételszállítás terén a kecskeméti városvezetés. Így például a műanyagot és a papírt, valamint a zöldhulladékot a jövőben már nem zsákban, hanem sárga és barna kukában kell majd kihelyezni az utcára, melyeket az önkormányzat pályázat útján szerez be.

Hraskó István

Dr. Szeberényi Gyula Tamás szerint a civilizált hulladékelszállítás mindenkire ró feladatot

Fotó: Bús Csaba

Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és Szabó Gábor, a DTkH termelési vezetője tartott hétfőn sajtótájékoztatót a hulladékelszállítás témájában a Városházán.

Az alpolgármester elmondta:

hónapok óta fejlesztik az önkormányzat térinformatikai rendszerét,

a DTkH-val együttműködve egy olyan térképes, légifotókkal, helyrajzi számokkal ellátott adatbázist hoznak létre, melyen kül- és belterületen egyaránt tisztán látható, mely magáningatlanokra, vállalkozásokra van megkötve a szemételszállítási szerződés és melyekre nem, az üzleteknek van-e edényük, de az is jól látható, merre van a kukásautók szállítási útvonala.

Hangsúlyozta, ez nagy segítséget jelenthet annak tisztázásában, hogy mely városrészekben kell felszólítani az ingatlantulajdonosokat a szerződéskötésre, amely a város rendelete szerint kötelező – igaz, a jogszabály szankciót nem tartalmaz, a büntetéshez a módosítására lenne szükség.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy gyakran kapnak a lakosságtól jelzéseket illegális hulladéklerakásokról, azzal a kéréssel-követeléssel, hogy szállítsák el a halmot. Ezt minden esetben megteszi a város, de Szeberényi Gyula Tamás szerint így csak

tünetileg kezelik az egyébként egyre tarthatatlanabb helyzetet,

hiszen a szemetelőkben az a tévképzet alakulhat ki, hogy legálisan szabadulnak meg a hulladéktól akár az utcán vagy a kevésbé járt földutak mellett.

Az alpolgármester kijelentette: a gyökerét akarják megragadni a problémának, ezért kell az adatbázis. Nem mellesleg a DTkH-val közösen meg tudják tervezni, merre kellene még mennie a kukásautóknak, ott elég széles-e az út, szükség van-e útstabilizációra, mert ha igen, akkor elvégzik a javítását, és ezáltal tudják bővíteni a járatokat, újabb háztartásokat tudnak bevonni a rendszerbe.

Becslés szerint körülbelül egyébként tíz százalék között mozoghat azon ingatlanok, háztartások aránya, amelyek nem rendelkeznek szerződéssel a szemételszállításra.

Az is elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy sok esetben a lakóknak nem az a legelső dolga, hogy ezt a kérdést rendezzék,

az internet bekötése általában elsőbbséget élvez.

Az alpolgármester kijelentette: a gyökerét akarják megragadni a problémának, ezért kell az adatbázis
Fotó: Bús Csaba

A belterületeken nagy változást hozhat, hogy a városvezetés azt tervezi: a társasházak hulladékgyűjtő edényei ezentúl csak zárt tárolóban lehetnek majd közterületen (az utcán), vagy bent a házban, és csak a szállítási napon lehet majd őket kihúzni az utcára. Minderre a guberálók miatt van szükség, akik felfeszítik a lelakatolt konténerek tetejét, szétbontják a kukákban lévő szemetet, és sok esetben szétszórják az utcán. Szeberényi Gyula Tamás jövő január 1-jei bevezetési határidőt említett, hangsúlyozva, az önkormányzat hagy felkészülési időt, és segíteni fog a lakóközösségeknek a tárolók létesítésében. Ezek nem feltétlenül csak az egyre több helyen látható ketrecek lehetnek, hanem a városképet kevésbé csúfító, kúszónövénnyel befuttatott helyiségek is, melyek akár több ház konténerének is helyet adhatnak. Az alpolgármester megemlítette: sok társasházban megszüntették a kukatárolókat, kiadták üzlethelyiségnek, máshol arra hivatkoznak, hogy büdösek, de ezen sokat segíthet, ha ürítés után kimossák.

– A civilizált hulladékelszállítás mindenkire ró feladatot

dr. Szeberényi Gyula Tamás
Fotó: Bús Csaba

– mondta dr. Szeberényi Gyula Tamás.

Szintén nagy újdonság lehet az is, hogy megszűnik a szelektív elszállítás zsákos formája. Az önkormányzat ugyanis pályázat útján előreláthatólag sárga és barna színű kukákat szerez be év végéig minden ingatlanhoz és ha ezek megvannak, akkor már ezekben lehet gyűjteni a csomagolási műanyag és papír hulladékot valamint a levágott füvet, az avart, ágnyesedékeket. Az alpolgármester szerint ez is egy kulturáltabb elszállítást tesz lehetővé, hiszen jelenleg sok a panasz, hogy nem biztosítanak a lakóknak elég zsákot, vagy elfújja a szél, esetleg ellopják. Így egyre többen kaphatnak majd kedvet a szelektív gyűjtéshez, ezáltal csökkenhet a hagyományos, kommunális kukákba kirakott hulladék mennyisége. Az üvegeket viszont továbbra is csak a szelektív szigeteknél lehet majd leadni.

Lesz egy mintaprojekt is a Kuruc körút, Csongrádi út és Bem utca által határolt városrészben. Az elkövetkező hónapokban először itt fogják felmérni, hogy a körülbelül 400 lakóingatlan közül melyik nem rendelkezik szemételszállítási szerződéssel, és a hulladéktároló űrmérete elegendő nagy-e a lakóközösség által termelt szemétmennyiséghez.

Végül felhívták a figyelmet arra, hogy akinek sok a lomja, évente kétszer, 3-3 köbméterig ingyenesen kérhet házhoz menő lomtalanítást a DTkH-tól, a 76/501-926-os számon.

Rengeteg az illegális szemét Alsószéktón

Kocsisné Vágó Ildikó kereste meg szerkesztőségünket az alsószéktói tanyákról és elpanaszolta, hogy a környékükön mindenfelé illegális hulladéklerakásokat lehet látni a földutak mentén. Elmondása szerint az elmúlt években sokszor kereste meg ezügyben az önkormányzatot, de eddig nem tapasztalt pozitív változást. Hozzátette, sok helyen az út olyan rossz minőségű, hogy esélye sem lenne a kukásautónak bejutni a házakhoz. Úgy tudjuk, a városrészben egyébként sokaknak nincs szerződése az elszállításra.

Illegálisan elhelyezett szemét Alsószéktón
Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!