áremelkedés

2021.01.19. 07:00

A falusi ingatlanok is kapósak lettek a kalocsai járásban

A községekben alig akad eladó ház, és az árak is emelkedni kezdtek. Az állami támo­gatásoknak árfelhajtó hatása van.

Gábor János

Kovács László szerint idén tovább emelkedik a falusi ingatlanok ára

Forrás: Petőfi Népe

A vásárlásra és felújításra igénybe vehető, akár 5-5 millió forintos falusi CSOK, illetve a további állami támogatások hatására nagyon lecsökkent az eladó vidéki ingatlanok száma; ami pedig még elérhető, az egyre drágább. Az érdeklődők szinte biztosan az első kérdések között teszik fel azt, hogy a kiszemelt ház alkalmas lehet-e az otthonteremtési kedvezmény felvételére, mivel a pénzintézetek nem egységes szempontrendszer alapján folyósítják a pénzt. A helyi ingatlanközvetítők szerint az áremelkedés sem áll meg, aki erre az évre tervezte falusi ház vásárlását, jobb, ha mihamarabb lép.

– Határozottan sikeres a falusi CSOK, amit abból tudok leszűrni, hogy egyre kevesebb ingatlant kínálnak a falvakban, mert gyakorlatilag elfogytak. Már nagyon nehéz minden szempontból jó házat találni, mert főleg azok vannak még meg, amelyeknek rosszabb a műszaki állapota, vagy kissé túlárazottak, számítva éppen arra, hogy a falusi CSOK miatt majd többen érdeklődnek irántuk – vázolta a jelenlegi helyzetet Kovács László kalocsai ingatlanközvetítő.

– Már az első telefonos érdeklődések során felmerül a CSOK kérdése, mert van olyan pénzintézet, ami például csak téglaépítésű ingatlant finanszíroz meg, vegyes falazatút már nem. Ezért kezdik rögtön azzal a kérdéssel, hogy szerintem megfelel-e a kiszemelt ház a falusi CSOK felvételére – magyarázta.

A támogatás iránti intenzív érdeklődés persze főleg azoknál merül fel, akiknek többet kellene utazniuk egy-egy ház megtekintéséért, és ha arra nem biztos, hogy alkalmazni lehet az állami kedvezményt, akkor már el sem indulnak. A CSOK felvételével is óvatosabbak az emberek, árulta el Kovács László, hangsúlyozva, hogy költségekkel jár az ügyintézési procedúra elindítása, és senki sem szeretne pénztől elesni. Magáról a kedvezményről szólva elmondta: okkal népszerű finanszírozási forma, mert sokat segíthet egy család otthonteremtési szándékain, de azért nagyon érdemes körüljárni a feltételeket. Az mindenesetre sokat jelent, hogy a falusi CSOK esetében nem feltétel, hogy a megvásárolt ház komfortos legyen, mert ezt később is meg lehet teremteni, például a felvett milliókból.

Kovács László szerint idén tovább emelkedik a falusi ingatlanok ára
Fotó: Petőfi Népe

– Még a jövő zenéje, hogy ez a megoldás mennyire tudja a falvakban tartani a fiatalokat, de mindenképpen hozzásegíti őket, hiszen vidéken még mindig olcsóbbak és elérhetőbbek az ingatlanok, mint Kalocsán – jegyezte meg a szakember, hozzáfűzve ugyanakkor, hogy a falvak növekvő népszerűsége miatt az árak is emelkedésnek indul­tak.

Kovács László ingatlanközvetítő elmondta: az állami támogatásoknak van árfelhajtó hatása. Amelyik falusi ház nemrég négymillió forintot ért, most már 5–5,5 millióért jelenik meg a piacon – emelt ki egy példát. Hozzátette: a drágulási folyamat vélhetően nem áll meg, már csak azért sem, mert a járványhelyzet fokozatos eltűnésével sok halasztott eladás és vásárlás is aktuálissá fog válni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!