egészségügy

2020.12.22. 14:00

Már biztos: megszűnik a hétvégi fogorvosi ügyelet Kalocsán

Jövő évtől megszűnik a hétvégi fogorvosi ügyelet Kalocsán, erről egyezett meg a szakemberekkel a város. A továbbiakban csak az alapellátás marad.

Gábor János

Dr. Juhász Katalin elmondta, ő és kollégái évtizedekig társadalmi munkában vitték a hétvégi ügyeletet

Forrás: Petőfi Népe

Az önkormányzat és a kalocsai fogorvosok között több mint húsz éve állt fenn egy megállapodás, ami arra kötelezte a helyi praxisokat, hogy biztosítsanak folyamatos hétvégi ügyeletet. Ennek fenntartása egyre komolyabb terhet rótt a szakemberekre, így azt kérték, hogy 2021-től szűnjön meg a gyakorlat. Fontos leszögezni: a fogászati alapellátás marad, csak a hétvégi, egyébként már jó ideje magánrendelés formájában működő ügyeletek szűnnek meg.

– A hétvégi ügyeletet a társadalombiztosító nem finanszírozza, soha nem is finanszírozta, csak megyei jogú váro­sokban. Ez egy extra szolgáltatás volt a kalocsaiaknak, és 1996 óta lényegében társadalmi munkában végeztük. Ezért nem dicsért meg minket senki, most viszont, hogy nincs, megy a tiltakozás – utalt a közösségi médiában felcsapó indulathullámokra dr. Juhász Katalin.

A kalocsai fogászati szakmai vezetőfőorvos hozzátette: annak ellenére, hogy a városlakók számára biztosították a hétvégi ügyeletet, az ő Eszperantó utcai rendelőjébe is a betegek legalább kilencven százaléka Kalocsán kívülről érkezett.

Emlékeztetett rá, hogy az önkormányzat a kezdetek kezdetén már közölte, hogy anyagilag nem tudja támogatni a hétvégi munkájukat, de öt-hat évvel ezelőtt sikerült elérniük, hogy legalább magánrendelés keretében vihessék tovább, magyarán ne termeljenek veszteséget számukra a kezelésre felhasznált anyagok, gyógyszerek, asszisztensi bérek és járulékok. Megjegyezte: a betegek szempontjából ez is elég ellentmondásos helyzet volt, mert az ügyelet szót – lássuk be, némi joggal – úgy értelmezték, hogy az itt kapott kezelést a tb finanszírozza.

Dr. Juhász Katalin hangsúlyozta: a helyzetükön tovább rontott a járvány, ami miatt a 65 év feletti szakemberek kiestek, így a teljes ügyeleti idő ellátására mindössze négyen maradtak az egész városban.

Dr. Juhász Katalin elmondta, ő és kollégái évtizedekig társadalmi munkában vitték a hétvégi ügyeletet
Fotó: Petőfi Népe

– Az önkormányzat ötévente köt szerződést a fogorvosokkal fogászati alapellátásra, amelynek biztosítása kötelező önkormányzati feladat. Most ezt tárgyaltuk újra – tisztázta dr. Filvig Géza. A polgármester emlékeztetett, hogy az alapellátás és a hétvégi ügyelet teljesen eltér: utóbbit a városnak nem kötelező biztosítani, az egy régi gyakorlat szerint maradt meg eddig. – Most a fogorvosok azt mondták, hogy a hétvégi ügyeletet nem tudják biztosítani tovább. Ezt el kellett fogadnunk, így január 1-től nincs Kalocsán hétvégi ügyelet – fogalmazott.

A városvezető elmondta: megértette a szakemberek kérését, mivel kiderült, hogy a hosszú hétvégi ügyeletek alatt zömmel kihasználatlanul működtek a rendelők. Általában kevés beteg érkezett, és legnagyobb részük még véletlenül sem kalocsai lakos volt, holott pont az volt az eredeti szándék, hogy nekik tartsák fenn ezt az időszakot.

Hozzátette: bár a veszélyhelyzetben nem lehetett a képviselő-testülettel megszavaztatni a kérdést, azért egyeztetett velük, és mind elfogadták, hogy az alapellátás zökkenőmentes biztosítása érdekében kompromisszumot kell kötni a hétvégi ügyeletek megszüntetéséről. Ezt végül polgármesteri határozatban rögzítette, a jegyző pedig előkészítette a szerződést a felek számára.

Filvig Géza hozzátette: úgy látja, hogy a lakosság nem fog hátrányt szenvedni az intézkedés miatt, hiszen „ugyanott vannak a rendelők, ugyanazok maradnak a fogorvosok”, csak éppen nem lesz hétvégi és ünnepnapi ügyelet, ahol tényleg csak elenyésző számú kalocsai páciens jelentkezett, és zömmel nem is sürgős ellátást igénylő panaszokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!