Beruházás

2020.12.09. 11:28

Felújítják a játszóteret a kiskunhalasi óvodában

Országszerte 130 óvoda épül vagy újul meg a katolikus óvodaépítési program keretében. A kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Lomb utcai tagintézményének udvarán is a program keretében újítják fel a játszóteret.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A kormány családpolitikájának fontos része a gyermeknevelés támogatása és az óvodák építése, tíz év alatt több mint 16 ezer új óvodai férőhelyet teremtettek. A férőhelyek számának növelését szolgálja a katolikus és református óvodaépítési program is. A halasi katolikus óvoda udvarán a Magyar Katolikus Egyház országos óvodai fejlesztési programjának részeként újítják fel a játszóteret. Összesen tizenegy, negyven évnél régebbi vasszerkezetű játékot cseréltek le új, a mai szabványi előírásoknak megfelelő modern játékelemekre, amelyek mindegyike alá kavicságyba épített ütésálló gumiszőnyeg kerül.

– Törekszünk arra, hogy olyan fejlesztőjátékokat válasszunk, amelyek a különböző korosztályoknak megfelelnek. A 3-4 évesek, illetve a már iskolába készülő gyerekek is megtalálják a maguk játékeszközeit. Mindenképpen a koordinált mozgás fejlesztését célzó játékokat helyeztük előnybe. A későbbiek során pedig

egy mini, fedett műfüves focipálya is épül a megújult udvaron,

ahol a gyerekeknek a testnevelés-foglalkozásokat is tudjuk majd a jó időben tartani – mondta el Tallér Erzsébet óvodavezető.

Ezenkívül az óvodaudvar egyik oldalán új kerítést is építenek, valamint térkövezik az óvoda előtti parkolót és a kerítésen belül az utcafront felőli teret a bejárattal együtt.

Fotó: Pozsgai Ákos

A Lomb utcai óvoda 2012-ben került át a katolikus egyház fenntartásába, azóta több ütemben jelentős fejlesztések valósultak meg az intézményben. Az összes külső ajtót és ablakot új műanyag nyílászárókra cserélték és napelemeket szereltek a tetőre az energetikai fejlesztés során. Miután olyan népszerű volt az óvoda a halasiak körében, hogy már nem tudtak minden ide jelentkező kisgyereket felvenni, akkor bővítették az épületet egy új épületszárnnyal, ahol csoportszobát, tornatermet, irodákat és akadálymentesített mosdót alakítottak ki. A mostani játszótér-felújítás a harmadik nagy pályázati beruházás, amely során megújul az óvoda.

A koronavírus-járvány miatt a katolikus óvoda is csökkentett üzemmódra volt kénytelen átállni rövid időre.

Több dolgozó tesztje is pozitív volt,

ezért a dolgozók közel fele karanténba kényszerült, és a szülők közül is csak azok járatták az óvodába a gyerekeket, akik máshogy nem tudták megoldani a felügyeletet.

– Szerencsére a koronavírusos kollégáink közül senki nem szorult kórházi ápolásra, egy dolgozónknak voltak légzési nehézségei, de nála is a háziorvosa és a kórházból kapott instrukciók alapján alkalmazott gyógyszerek és terápia segítségével néhány nap után megszűntek a tünetek.

A többiek az otthonukban enyhébb tünetekkel, az ízlelés és a szaglás elvesztésével vészelték át a betegséget

– mondta el Tallér Erzsébet.

Az intézményben múlt héten elvégzett általános tesztelésre valamennyi dolgozó jelentkezett, mindenki vizsgálati eredménye negatív lett és a hét elejétől újra munkába állhattak a karanténba kényszerült és meggyógyult munkatársak is. Újra­indult az önkormányzat szomszédos főzőkonyhája is, amely szintén rövid időre leállt a koronavírus-járvány miatt.


Tallér Erzsébet óvodavezető hangsúlyozta, hogy a koordinációs mozgás fejlesztését segítő játékokat helyezték előnybe
Fotó: Pozsgai Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!