Bács-Kiskun

2020.12.04. 07:00

Az önkormányzatok helyzetét értékelték

A járványügyi előírásokat betartva, ezúttal online formában rendezték meg a 4. számú választókerület polgármestereinek hagyományos találkozóját. A településvezetőket negyedévente hívja megbeszélésre Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, hogy közösen összegezzék és megoldásokat keressenek az önkormányzatokat érintő problémákra.

Vajda Piroska

A járványhelyzet miatt ezúttal online értekeztek a térség polgármesterei

Fotó: Petőfi Népe

Az internetes konferencia vendége ezúttal dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár volt, aki elsősorban a járványügyi intézkedésekről és pályázati lehetőségekről tájékoztatta a polgármestereket. Elmondta, amikor az idei költségvetést az országgyűlés 2019 nyarán elfogadta, akkor még senki sem tudta, hogy milyen pandémiás helyzettel kell szembenézni. Ekkor még úgy számolt a kormány, hogy az önkormányzatok mintegy 3000 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Erre jött a járvány, és az egyedi fejlesztési forrásokat el kellett vonni a településektől. Így például idén és jövőre sem illeti meg az önkormányzatokat a gépjárműadó, ami a 3176 önkormányzat esetében 33,2 milliárd forintot jelent – részletezte az államtitkár.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy számos pályázattal segítik az önkormányzatok boldogulását. Így az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására kilencmilliárd forintot, a szociális célú tüzelőanyag-támogatásra ötmilliárd forintot, az önkormányzatok rendkívüli támogatására hárommilliárd forintot, vis maior támogatásra 3,5 milliárd forintot biztosítanak. Kiemelte még, hogy a Tisztítsuk meg az országot! program keretében az illegális hulladék felszámolását szolgáló pályázatra egymilliárd forintos keret áll rendelkezésre. Az önkormányzati konyhák fejlesztése jövőre is kiemelt szerepet kap, erre a célra 7,5 milliárd forintot biztosítanak, míg a Magyar Falu Programra negyvenmilliárd forint jut – sorolta Dukai Miklós.

A rendkívüli önkormányzati támogatás részleteiről elmondta, májusban 134 önkormányzat közel egymilliárd forintot kapott. Júliusban 213 önkormányzat 1,2 milliárd forintos támogatásban részesült, majd októberben 133 önkormányzat 1,1 milliárd forintot kapott. A szeptemberben beadott pályázatokról a napokban várható döntés, itt 598 önkormányzatról van szó. A novemberi pótlólagos pályázati igénnyel 78 önkormányzat élt. Ezekről is hamarosan lesz döntés, és a pénzt is ebben az évben utalják.

A településvezetők közül elsőként Szabó László, Bugac polgármestere vázolta azokat a problémákat, melyekkel mostanában szembesülnek. Így beszélt arról, hogy az elvonások miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültek az önkormányzatok, hiszen vannak olyan kiadásaik, melyek folyamatosan emelkednek. Kiemelte az orvosi ügyelet fenntartását, amely hatalmas terhet ró a kistelepülésekre, a finanszírozáshoz azonban állami normatív támogatást nem kapnak. Elmondta, hogy a szociális tűzifa-támogatást sok önkormányzat azért nem veszi igénybe, mert nem tudják a szállítási költséget kifizetni. Problémaként említette, hogy

a szociális ellátásban dolgozókat nem tudják koronavírusra tesztelni, mert ehhez sem kapnak állami támogatást.

Szabó László szerint a polgármesteri hivatalok működését veszélyezteti, hogy az önkormányzati dolgozók bérkiegészítése messze nem elegendő arra, hogy a jól képzett kollégákat megtartsák.

Az orvosi ügyelet fenntartása Fülöpszálláson és a legtöbb településen problémát jelent. Gubacsi Gyula elmondta, hetven százalékkal emelkedik az ügyeleti szolgáltatás díja, amit szinte képtelenség az önkormányzati költségvetésből kigazdálkodni. Izsákon is 16 millió forintos plusz terhet jelent az ügyelet finanszírozása. Jakabszálláson a kötelező határidők betartása jelent komoly gondot a hivatalban, hiszen a koronavírus miatt karanténba került munkatársakat nehéz egy kistelepülésen pótolni – fogalmazott Szabó György polgármester.

A járványhelyzet miatt ezúttal online értekeztek a térség polgármesterei
Fotó: Petőfi Népe

Jászszentlászlón a világjárvány mellett a madárinfluenza jelent komoly gondot, a tavaszi járványveszély most újra kopogtat a víziszárnyasokkal foglalkozó gazdáknál – mondta Nagy András.

Szász János, Petőfiszállás polgármestere a szociális étkeztetésre kapott 242 forintos állami támogatás megemelését szorgalmazta. Mint mondta, egy ebéd önköltségi ára ezer forint körül van, a többletköltség előteremtése pedig jelentős terhet ró az önkormányzatokra.

Lezsák Sándor a tanácskozás zárásaként elmondta, továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy ezekre a felvetésekre megnyugtató megoldásokat találjanak, mint ahogy az az útfejlesztések ügyében is történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!