Váratlanul érte a megyei éttermek egy részét a bezárás

A tavaszi után mától ismét komoly korlátozó rendelkezések léptek érvénybe hazánkban. Ezek értelmében többek között be kell zárni az éttermeknek, nem fogadhatnak vendéget, csak kiszállításra dolgozhatnak. Megkérdeztük a megye több éttermének vezetőjét, hogy miként érinti őket az újabb, legalább egy hónapig tartó lezárás.

PN

Fotó:

Miután Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn bejelentette a szerdán életbe lépő, éttermeket is jelentősen érintő újabb korlátozásokat, a kecskeméti Fáklyás Pince Wine & Grill étterem ingyen kínálta a készletén lévő sört a betérők számára azért, hogy az nem menjen tönkre a bezárások ideje alatt. A 140 korsó 45 perc alatt fogyott el. Puskás József, a Fáklyás Pince vezetője elmondta, hogy tanultak a tavaszi lezárásokból, és észszerű tartalékkal, optimalizált készlettel indultak neki az újranyitásnak.

– Aki bölcs volt, készült arra, hogy lesz egy második lezárás, sőt, akár lehet egy harmadik is tavasszal. A tavasziból tanulva készültünk erre. Létrehoztunk egy kisebb puffert, racionalizáltuk a munkaerőt és optimalizáltuk az árukészletet. Ez azt jelenti, hogy az első lezárás óta két-három napra elegendő árukészletet tartunk, ami optimális, mert mindenből van elég a vendég kiszolgálásához, de egy hirtelen jött rendelkezés nem okoz százezres vagy milliós veszteséget – mutatott rá Puskás József.

A tulajdonos elmondta, hogy mindig a szolgáltatásuk része volt a kiszállítás, és most értelemszerűen erre helyezik a hangsúlyt. Elárulta, hogy a tavaszi lezárások miatt 56 százalékos mínuszt szenvedtek el az évben, ami valószínűleg tovább nőhet a korlátozással.

– Nem az a kérdés, hogy bukunk. Hanem az, hogy mekkorát. Egyetlen célunk, hogy ezt a bukást minél jobban letompítsuk. Akik nem készültek a második lezárásra, azoknak a nagy része el fog csúszni – fogalmazott az étterem vezetője, aki nem tervez elbocsátást.

– Lesújtott az intézkedés – fogalmazta meg érzését Hodován László, a Kígyósi Csárda tulajdonosa. Számukra a legrosszabbkor érkezett a bejelentés, mert éppen a Márton-napi libanapokat tartják.

– A vendéglátás friss, szavatossági idővel rendelkező árukkal dolgozik, mi pedig beszereztük a Márton-napi időszakban elkészíteni kívánt alapanyagot. Tele voltunk foglalásokkal a következő napokra. Ez az év egyik legforgalmasabb időszaka, így ez hatalmas veszteséget jelent nekünk – mondta Hodován László, aki szerint túl rövid időt hagytak a felkészülésre, és a jogalkotók nem számoltak azzal, hogy a már megvásárolt, szavatossági idővel rendelkező árukészlet emiatt tönkremegy.

A csárda, sok étteremhez hasonlóan, átáll a kiszállításra, de ők elhelyezkedés szempontjából rosszabb helyzetben vannak, mint a városi vendéglátóhelyek, hiszen a legközelebbi település is tíz kilométerre van tőlük. Az étterem harminc alkalmazottal működik, a tulajdonos nem tervez elbocsátást. Reményei szerint az egy hónapos korlátozások idején annyira lelassul a vírus terjedése, hogy a karácsonyi időszakra kinyithassanak. A tavaszi lezárás mintegy húszmilliós veszteséget okozott az étteremnek.

– A nyári hónapokban szerencsére meg tudtunk annyira erősödni, hogy ezt a hónapot, vagy adott esetben többet kibírjunk, nem fogunk bezárni – mondta az étterem tulajdonosa.

– A mai nap egy fájdalmas nap, ma utoljára még veletek vagyunk! Aztán a járvány okozta károk miatt az éttermünk holnaptól végleg bezár – jelent meg a kiskunhalasi Matéza Étterem közösségi oldalán kedden. Kovács Gyula, a főtéri éttermet működtető vállalkozás tulajdonosa elsírta magát az étterem közösségi oldalára érkező támogató hozzászólásokat olvasva. Sokan arra biztatták, hogy próbáljanak meg kitartani.

– Ez az üzlet nem azért zár be, mert tönkrement, mert nincs forgalma, azért zárom be az éttermet, mert ebbe a bizonytalanságba mostanra belefáradtam – magyarázta döntése hátterét a halasi vállalkozó, aki hét és fél évvel ezelőtt vette át az étterem üzemeltetését.

Kovács Gyula kedden végleg bezárta kiskunhalasi éttermét
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Mint ismert, tavasszal három hónapra be kellett zárni az éttermeket, az utolsó hónapban elvitelre főzhettek, ami valami keveset javított a helyzeten. Kovács Gyula elmondta, akkor senkit nem küldtek el, annak ellenére, hogy már akkor több mint húszmillió forint volt a veszteségük. A májusi újraindítással kezdtek egy kicsit lélegzethez jutni, amikor az ételkiszállítással jó forgalmat bonyolítottak. Majd jött újra a kötelező maszkviselet, ami miatt kissé ismét visszaesett a forgalom, így a veszteségnek csak egy kis részét tudták behozni.

A bezárással húsz ember munkahelyét tudják megőrizni, akik a vállalkozás másik helyén, a Tiszti Klubban üzemelő étteremben dolgoznak majd, ahol az önkormányzattal tizenöt évre kötött üzemeltetési szerződés szerint elsősorban üzemi étkeztetés folyik, és naponta több száz emberre főznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!