BÁCS-KISKUN

2020.11.22. 18:07

Az idei a gyümölcstermesztők fekete éve volt

Banánt 299 forintért lehet vásárolni egy Izsák melletti falu zöldségesénél. Az alma azonban másfélszer drágább ennél.

Barta Zsolt

A szép alma kilójának ára ötszáz forint a piacon

Fotó: Barta Zsolt

A soltvadkerti piacon az egyik árus 400 forintért adta az étkezési alma kilóját a napokban. Mint mondta, Szabolcs-Szatmár-Beregből érkezik az Alföldre a magyarok egyik kedvenc gyümölcse.

Sajdik László keceli almatermesztő gyakran viszi termékeit a vadkerti piacra. A legszebb alma kilóját 500 forintért mérte. Mint mondta, ezen nem kell csodálkozni, mivel az átlagtermés alig negyven százaléka maradt meg a tavaszi fagy után. Az öthektáros ültetvényén a termés fele elment idén. Igaz, cserébe a fákon megmaradt alma viszont nagyon szép lett. Mint fogalmazott, nemcsak az a baj, hogy kevesebb gyümölcsöt szüreteltek, emellett a költségek szinte semmit sem csökkentek. Ugyanis akkor is gondoznia kell a fákat, amikor azok kevés almával fizetnek.

Mint mondta, volt olyan sor, ahol például a keresett, mucsu néven ismert gyümölcsből egyetlen darab sem maradt. A starking fajtának az volt a szerencséje, hogy később virágzik. Azaz, azt a horrornapot, amikor egyfolytában, csaknem nyolc órán keresztül igen hideg volt, a gyenge virágoknak nem kellett megszenvedniük. Tapasztalata szerint az egyik márciusi napon –9,5 fokot mértek. Ez hidegebb volt, mint a legtöbb téli éjszaka során. Képtelenség ilyen hidegben megvédeni a növényt – mondta.

Vélekedése szerint, ha öt év átlagát nézi a termelő, akkor abból egy kiváló, három közepes, egy meg olyan gyenge, mint az idei év volt. Sajdik László termelőnek szilvása is van, azonban a korai termésű gyümölcsösében a fagy szinte mindent letarolt. A szilvának az ára a boltokban a tavalyi duplája, sőt triplája is volt. Egyéb gyümölcsök, a kajszibarack, az őszibarack, a meggy és a cseresznye ára is az egekbe emelkedett a nyáron.

A szép alma kilójának ára ötszáz forint a piacon
Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!