beruházás

2020.10.16. 14:00

Új csarnok épült a kunadacsi paprikaüzemben

Őrlőköves malommal, új fedett csarnokkal és szárító­kamrákkal gazdagodott a kunadacsi önkormányzat paprikafeldolgozó üzeme. A beruházás a Belügyminisztériumtól kapott több mint 23 millió forint támogatásból valósult meg.

Gulyás Sándor

A fejlesztésnek köszönhetően megnövekszik az üzem szárító- és őrlőkapacitása

Fotó: Gulyás Sándor

A településen és környékén a fűszerpaprika termesztése kiemelt jelentőséggel bír. A helyben történő feldolgozás céljából 2013-ban létrejött a Kunadacsi Paprika Szárító és Őrlő Nonprofit Kft., melynek alkalmazottjai a közfoglalkoztatottak köréből kerülnek ki. Az üzem az önkormányzat és más termelők által termelt növényekből állít elő különböző termékeket, többek között szárított fűszerpaprika-őrleményt, szárított zöldségeket, fűszerkeverékeket saját részre, hazai piacra.

– A százszázalékos önkormányzati tulajdonú paprikaüzemünk fejlesztése a Belügyminisztérium gazdaságfejlesztési programja keretében valósult meg. A megítélt támogatásból egy háromszáz négyzetméteres fedett csarnokot építettünk, mely alatt három szárítókamrát is elhelyeztünk, a meglévő szárítókamrák gazdaságosabb működtetéséhez hővisszanyerő berendezést szereztünk be, új paprikamalmot állítottunk hadrendbe, melyek jelentősen megnövelik a szárító- és őrlőkapacitást, az üzem hatékony működését – mondta el hírportálunknak érdeklődésére Farkas Ildikó polgármester.

A paprikaüzem fejlesztése a napokban fejeződött be. A hivatalos átadásra novemberben kerül sor.

– Sikeresnek bizonyultak önkormányzatunk magyar falu programos pályázatai is, melynek köszönhetően elkészült a művelődési ház és könyvtár fűtéskorszerűsítése, az orvosi rendelő új eszközhöz jut, az épületet és környékét is sikerült rendbe tenni. Negyven négyzetméteres alapterületű kültéri sportpark épült községünkben, ahová öt, tolódzkodásra, húzódzkodásra, has- és hátizom-erősítő, valamint fekvőtámasz-gyakorlatokra alkalmas eszközt telepítettek a szakemberek. Folyatódtak az út- és járdaépítések, az Arany János utca aszfaltozása a közfoglalkoztatási mintaprogramból származó bevételből valósult meg, a Petőfi Sándor és a Kossuth Lajos utca járdáinak rendbetétele pedig pályázati pénzből – fogalmazott a polgármester.

Az idei esztendőben is akad elvégzendő feladata a kunadacsi önkormányzatnak. November végéig megvalósul a művelődési ház szomszédságában lévő játszótér rekonstrukciója, ami a Magyar Falu Program pályázatán elnyert 4,5 millió forintból készül el. A rendelkezésre álló összegből játszóvár épül, mérleg- és kombinált hintát telepítenek a szakemberek.

– Településünk harmincmillió forintot nyert a Belügyminisztérium önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések pályázatán a védőnői és fogorvosi szolgálat épületének korszerűsítésére. Az ötszázalékos önerővel kiegészített keretből futja a nyílászáró cseréjére, falak és a födém szigetelésére, a fűtési rendszer cseréjére, valamint a létesítmény belső átalakítására, részleges akadálymentesítésére – tette hozzá Farkas Ildikó. A településen és környékén a fűszerpaprika termesztése kiemelt jelentőségű.

A fejlesztésnek köszönhetően megnövekszik az üzem szárító- és őrlőkapacitása
Fotó: Gulyás Sándor

Bővítenék a termelői piacukat

A közeljövő tervei között szerepel a polgármesteri hivatal szomszédságában lévő terme­lői piac felújítása, bővítése. Szociális otthont kívánunk létrehozni településünkön, befejezni a művelődési ház és a könyvtár felújítását, a beltéri földes utcák leaszfaltozását, rendbe tenni a Kunadacs Szabadszállás közötti mezőgazdasági összekötő utat – fűzte hozzá Farkas Ildikó polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!