kunfehértó

2020.10.05. 15:02

Kormányzati támogatással modernizálják és bővítik a gyógyszergyárat

Az Egészségipari Támogatási Programból, a Kunfehértón üzemelő Extractum Pharma Zrt. 510 millió forintos támogatásban részesül, így összesen 876 milliós fejlesztéssel modernizálják és bővítik gyártókapacitásukat – tájékoztatott Bányai Gábor országgyűlési képviselő közösségi oldalán. A Pénzügyminisztériumban hétfőn három nyertes pályázóval, köztük a kunfehértói cég képviselőivel írt alá támogatási szerződést Varga Mihály pénzügyminiszter.

Pozsgai Ákos

Forrás: Extractum Pharma Zrt.

Hétfőn írt alá a pénzügyminiszter először támogatási szerződéseket a kormány egészségipari támogatási programja keretében. Három vállalkozás képviselőjét fogta a minisztériumban Varga Mihály, akik mindannyian sikeresen pályáztak. A három cég összesen 2 milliárd 750 millió forint támogatást nyert el, amelyekkel 4 milliárd 220 milliós beruházást tudnak majd megvalósítani.

Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán közzétett videóban emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány júliusban hozott egy döntést arról, hogy 50 milliárd forintos kerettel támogatási programot indít el az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére, annak érdekében, hogy Magyarország az egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen az önellátásra. – A Magyarországon forgalmazott egészségügyi termékeknek jelenleg 18 százalékát gyártják itthon, míg egyes európai országokban ez az arány eléri a 70-80 százalékot. A célunk az, hogy megerősítsük a magyar egészségipart, az egészségügyi gyártást, e-nélkül ugyanis kiszolgáltatott helyzetbe kerül az ország, például a globális ellátási láncok időleges megszakításával, vagy lelassulásával – fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter.

Fotó: Extractum Pharma Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!