galériával

2020.09.05. 15:30

Új üzemcsarnok épült Bácsalmáson

A bácsalmási önkormányzat a közel ezer négyzetméteres, bérelhető új üzemcsarnok megépítésével is azt a célját szeretné megvalósítani, hogy csökkentse és tartósan alacsony szinten tartsa a munkanélküliségi rátát a településen. Az épületet az önkormányzat pályázatát elnyerő Thermofoam Csomagolástechnikai Kft. vette bérbe.

Mester-Horváth Nikolett

Pénteken adták át a közel ezer négyzetméteres új üzemcsarnokot Bácsalmáson

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Pénteken tartották meg az iparterületen helyi vállalkozók által felépített – irodai és szociális helyiségekkel is rendelkező – üzemcsarnok átadóünnepségét Bácsalmáson.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében háromszázmillió forintból megvalósult fejlesztés kapcsán elsőként Bányai Gábor országgyűlési képviselő mondta el gondolatait.

– Öröm látni, hogy Bács-Kiskunba végre a megyét megillető források érkeznek. A korábbi ciklusokban nagy volt a verseny, és 2013-ban, amikor a megyei közgyűlés megkapta a tervezés felelősségét, eldöntöttük, mindent megteszünk azért, hogy ne versenyhátrányból induljunk – mondta.

A képviselő kiemelte továbbá, hogy az akkor kitalált rendszer, a források fejkvótaszerű elosztása, illetve az, hogy a települések maguk dönthették el, mit szeretnének fejleszteni, segítette a jobb célok megalkotását és a pályázatok sikerességét.

A megyénkben megvalósult fejlesztéseket, köztük a bácsalmásit is, igazi csapatmunkának nevezte Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke.

– Sosem egyszerű dolog csapatban dolgozni, de büszke vagyok arra, hogy a megyénkre ez a jellemző, mert csak így lehet felelősségteljes és jól megvalósítható terveket készíteni – hangsúlyozta.

Dóka Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. projektmenedzsere beszédében elmondta, hogy a több mint ötszáz projekt közül, amiben ők együttműködnek a településekkel, a bácsalmási azon kevesek egyike, ahol többletköltségek nélkül, az eredeti tervek szerint valósult meg a beruházás.

– Megyénknek ez a területe sokáig méltánytalanul háttérbe szorult, nem volt eléggé fejlesztve, ezért nagy öröm, hogy sikeres projektet zárhatunk most. Mi már látjuk a következő uniós ciklus bekért adatai alapján a fejlesztési terveket, és arra törekszünk, hogy azokból is a lehető legjobb mértékben részesüljenek a települések – mondta.

A bácsalmási önkormányzat az újonnan átadott bérelhető üzemcsarnokkal is, a foglalkoztatás színvonalának emelése mellett, a munkanélküliségi ráta tartósan alacsony szinten tartását szeretné elérni.

– Amikor 2013–2014 táján összeraktuk képviselőtársaimmal a fejlesztési időszak elképzeléseit, a gazdaság fejlesztése kiemelt szerepet kapott. Az utóbbi időben tapasztalt négy-öt százalék körüli munkanélküliség most hat-hat és fél százalékra emelkedett, úgyhogy különösen fontos a munkahelyteremtésre fókuszálnunk. Igyekszünk támogatni a meglévő aktív vállalkozásainkat és segíteni az ide települő, szakképzett munkaerőt foglalkoztató cégeket – mondta Németh Balázs, a település polgármestere.

A városvezető ismertette, hogy az önkormányzat már nyár közepén meghirdette a pályázatot az üzemcsarnok bérbeadására, amit a Thermofoam Csomagolástechnikai Kft. nyert meg. Az 1994-ben alapított – Bácsalmáson már évek óta jelenlévő – vállalkozás ügyvezetője, Pirityi László János mutatta be a mára európai színvonalú nagyüzemet a sajtó képviselőinek.

Minden egy épületben kapott helyet

A parkosított környezetben felépített létesítmény két, szerkezetileg és funkcionálisan elkülönülő, de átjárható egységből áll. A 268 négyzetméteres, kétszintes irodai és szociális blokk, valamint a 725 négyzetméteres üzemcsarnok együttesen alkalmas arra, hogy a betelepülő cégek egy épületen belül végezhessék a szerelési, gyártási és irodai feladataikat. Emellett az ingatlan közelében megtalálható minden fontos helyszíne a településnek, úgymint például a vasútállomás, az önkormányzati hivatal vagy a bevásárlóközpont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!