A legszebb konyhakertek

2020.05.21. 17:30

Értékké vált a kecskeméti kiskert

A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos jelentőségű programhoz Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében nyolcadik alkalommal csatlakozott.

Sebestyén Hajnalka

Nemcsak hasznosak, de esztétikusak is a házak körüli kertek

Forrás: PN

Hamzáné Lakó Judittól, az egyesület titkárától megtudtuk: az országos mozgalom nemcsak a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

A jelenlegi egészségügyi helyzetben a szervezők arra ösztönzik a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, ami most aktuálisabb, mint valaha. A konyhakert művelése a szép hobbin túl nagyban hozzájárul az egészséges életmód elterjedéséhez, hiszen sok esetben bio-, de legalábbis ismert és biztonságos anyagokkal kezelt élelmiszerhez juthat a lakosság.

A megmérettetés keretén belül keresik a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. Nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládákban termelők, és közösségi kertek egyaránt.

Több kategóriában lehet nevezni

Balkon, erkélyen kialakított: 1. Mini (10–50 négyzetméter), 2. Normál (50 négyzetméter felett).

Zártkert: 1. Zöldség, 2. Gyümölcsös, 3. Vegyes (zöldség és gyümölcs).

Közösségi: csoportok, szervezetek által megművelt kertek. Jelentkezhet: a balkon, kert, udvar, telek, földterület tulajdonosa, vagy annak megművelője.

A versenyzőknek célszerű minél több fotót készíteni a balkonról, a kertről, amelyek segítik a bírálók munkáját. A bírálatnál előny az öko/bio módszerek alkalmazása, vegyszermentes művelés, komposztálás, szervestápanyag-utánpótlás, öntözés lehetőleg csapadék- vagy csatornavízzel, régi, népi módszerek alkalmazása, fűszer- és gyógynövények megléte a kertben, madárbarát (madáretető, madáritató és -odú), rovarbarát kert kialakítása, a kertművelést több generáció végzi, figyelmet fordítva a talaj védelmére és a régi, saját megőrzésű fajtákra. Vegyszer használata esetén a permetezési napló naprakész, szabályos vezetése kötelező.

Jelentkezési határidő: június 15. A részletek és a jelentkezési lap megtalálható az egyesület www.aranyhomok.hu honlapján. A verseny eredményét október 3-án hirdetik ki.

Nemcsak hasznosak, de esztétikusak is a házak körüli kertek
Fotó: PN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!