turizmus

2020.04.27. 14:00

Bíznak a mielőbbi szezonkezdésben a Szelidi-tónál

A Szelidi-tónál, a Kalocsai járás kedvelt üdülőhelyén ilyenkor, tavasszal már gőzerővel folynak a szezon-előkészítő munkák, az idei év vírushelyzete azonban itt is speciális helyzetet teremtett.

Zsigmond Enikő

Fotó: Zsigmond Enikő

A tó Dunapataj fennhatósága alá tartozik, a környezet és a szálláshelyek felkészítése óriási kiadás az önkormányzat költségvetésében, idén azonban csak remélhető, hogy a talán júliusra tehető nyitás valamelyest enyhít majd ezen a mínuszon. Ettől függetlenül az ilyenkor szokásos munkák folynak, parkosítás, fűnyírás, karbantartás.

– Azon a napon, amikor a rendeletek, a vírushelyzet lehetővé teszi, meg fogunk nyitni mi is. A szálláshelyek tekintetében nem biztos, hogy ilyen optimistán lehet nyilatkozni, mert zárt helyiségekről van szó, közös terekkel, folyosókkal, étkezőkkel, így hogy azokat június-júliusban ki lehet-e nyitni, az még kérdéses. Figyelembe vesszük, hogy akkor mi lesz a kormány álláspontja, mit csinálnak más üdülőterületeken, például a balatoni térségben, és aszerint járunk el. A strand helyzete más, mivel szabad térben van, csak addig szeretnénk zárva tartani, amíg a rendeletek ezt nekünk kötelezővé teszik – mondta el a szezonkezdetre vonatkozó kérdésünkre Dusnoki Csaba, Dunapataj polgármestere.

– Továbbra is tesszük a dolgunkat, folyik a közterületek karbantartása, rendezése, illetve a fejlesztések is, illemhelyek bővítése, festések, öntözőrendszer-telepítés, parkosítás. Bízunk a június végi-júliusi kezdésben, ezeket mind szeretnénk olyan állapotba hozni, hogy működőképes legyen. De ezeket ettől függetlenül, ha valami miatt nem lehet kinyitnunk, akkor is meg fogjuk csinálni, hiszen a nyitástól függetlenül Szelid akkor is látogatható lesz, sokan jönnek ki most is horgászni, futni, sétálni, kerékpározni – tette hozzá.

Dusnoki Csaba azt sem rejtette véka alá, hogy költségvetésüket érzékenyen érinti a jelenlegi veszélyhelyzet, hiszen óriási kiadással jár, míg minden munkát elvégeznek, mindent felkészítenek a szezonra, és ennek alig lesz bevételi oldala, ezt a mínuszt az önkormányzat költségvetésében valahonnan pótolni kell.

– Hogy kapunk-e kormányzati támogatást, azt még nem tudjuk, de az már biztos, hogy kormányzati döntés értelmében az idegenforgalmi adót a nyaralóknak nem kell megfizetniük az idei évben, ez is az önkormányzatnak több millió forint kiesést jelent. Ütemesen haladunk, be tudjuk fejezni mindazokat a fejlesztéseket, felújításokat, beruházásokat, amiket terveztünk. A mostani információk, a mostani látószög szerint július környékén nyithatunk, de folyamatosan figyeljük és értékeljük a helyzetet, és a következő lépést mindig ezek ismeretében tesszük meg – mondta a polgármester.

A Szelidi-tónál gőzerővel folynak a tavaszi előkészítő munkák
Fotó: Zsigmond Enikő / Petőfi Népe

A település a közösségi portálon egy külön erre a célra létrehozott tájékoztató oldalon keresztül is folyamatos és naprakész információkkal szolgál. A helyszínre kihelyezett táblákkal, tájékoztatókkal hívják fel a figyelmet a strandon, a szabadidős és játszóparkokban, valamint a tóparti sétányon is az eszközök használatára, a csoportosulások tiltására. Mivel kedvelt horgászhelyről van szó, a horgászhelyek közötti megfelelő távolságot tartani kell, a csónakokban pedig csak akkor tartózkodhat két ember, ha azok egy háztartásban élnek.

– Nem lehet látni előre, hogy akár egy hét múlva mennyit változik a helyzet, lesz-e második hullám, amiről már most beszélnek, de ami a költségvetésünkben biztosítva volt a szelidi részre, onnan egy forintot sem vontunk el, minden tervezett fejlesztés május végéig megtörténik – erősítette meg Dusnoki Csaba polgármester.

A volt kertmozi helyén épült impozáns turisztikai centrum pünkösdi, több naposra, sokprogramosra tervezett nyitórendezvénye biztosan el fog maradni, és kérdéses az is, hogy a nyár folyamán ez pótolható-e, hiszen egy ilyen nagy rendezvényre fel is kell készülni. Ezzel kapcsolatban annyit tudott mondani a polgármester, hogyha lesz elegendő információ és idő a felkészülésre, akár még augusztus 20-án is sor kerülhet erre, hogy a nagyközönség birtokba vehesse, használhassa, de ha nem, akkor ennek megnyitója átcsúszik 2021-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!