BÁCS-KISKUN

2019.05.16. 11:38

Baktériumos tűzelhalást hozhat a nedvesre fordult időjárás

Tűzelhalást hozhat az almás termésű gyümölcsfákra a nedvesre fordult időjárás – figyelmeztetnek a növényvédelmi szakemberek.

Miklay Jenő

A repcét is védeni kell

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Az almát, körtét, birset ez idő tájt virágzáskor és az azt követő napokban fenyegeti leginkább a baktériumos tűzelhalás. E karanténbetegségként számon tartott vész terjedése intenzívebbé válhat a meleg, párás, csapadékos időjárásban.

– A fák fekélyes sebeiben, fertőzött rügyeiben telel át a baktérium, majd a legalább 15 Celsius-fokos, párás, esős időben fertőz a virágon keresztül, ahonnan a hajtások szöveteiben terjed tovább. Szél, madarak és rovarok terjesztik egyik növényről a másikra a kórokozót. Ismereteim szerint rezisztens gyümölcsfajták már forgalomban vannak, nemesítési programjuk folyamatos. A kertészek jelenleg a rezet tartalmazó készítményekkel, mint Cuprosan, Aliette tudnak védekezni ellene. A rezet hordozó szerek alapvetően gombaölők, de a tapasztalatok szerint használatukkal mérsékelni lehet a fertőzést – tanácsolta Szabó Balázs növényvédelmi mérnök.

Tekintettel a nedvesebb időjárásra, a Dél-Pest megyei növénykórtani helyzetet jól ismerő szakember felhívta a figyelmet az alma lisztharmat, valamint a varasodást okozó mikróbák terjedésére is. Emellett a rovarok is támadják a gyümölcsfákat.

Viszonylag korán elkezdődött az almamolylepkék rajzása, időszerű a védekezés ellene. A poloskaszagú szilvadarázs is jelen van, a kikelt lárvák berágnak a szilva terméskezdeményeibe. Csaknem teljesen elpusztíthatják a termést, ezért a lomb vegyszeres védelme elengedhetetlen. Akik ezt elmulasztották, valamilyen felszívódó készítménnyel még megkísérelhetik gyümölcsösük mentését. Érdemes egy menetben a moníliás hajtásfertőzést semlegesíteni, a betegség még felütheti a fejét.

A repcét is védeni kell
Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A növényvédelmi jelzőrendszeren figyelmeztet az almamoly erős rajzására és az alma aknázómoly jelenlétére Benedeczki Bálint Kiskőrös térségében. A környékbeli ültetvényekben szintén erős szőlőmolyrajzást is észleltek.

Pecznyik Béla Páhi búzaföldjeiről jelezte a vetésfehérítő bogár jelenlétét, kelnek a rovar lárvái. Kiss Árpád a Jánoshalma térségében tapasztaltak szerint a repcefénybogár kártételére hívja fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!