nyársapát

2019.03.09. 10:50

Marasztalnák a fiatalokat

A mezőgazdasági végzettségű, illetve az agráriumhoz vonzódó fiatalok közül mind többen választják megélhetési forrásul a családi gazdálkodást. Tevékenységük sikerességéhez azonban sok feltételt kell megteremteniük a kormány és a jogalkotók segítségével. Olyan támogatási politikával, amely hatékonyan kiegészíti az ágazat pályakezdőinek szorgalmát, szaktudását. Egyebek közt a fiatal gazdák felkarolásának konkrét cselekvéseiről is beszélt Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a nyársapáti gazdakör tagjainak idei első találkozóján.

Miklay Jenő

A kormány a családi gazdaságok számára rendelkezésre álló minden uniós forrást kimerített. Közvetlen támogatások, valamint a vidékfejlesztési programok vonatkozásában jelenleg is számos pénzügyi segítséget kínálnak a fiatal gazdáknak. Idén rendelkezésre álló pályázati pénzekből egyebek közt az állattartó telepek, a kertészetek, borászatok, élelmiszeripari vállalkozások modernizálhatják tevékenységüket. További segítség az agrárium gazdálkodói számára a kedvező családi adózás, illetve a falusi családi otthonteremtési támogatás is, de az utóbbi területeken még további könnyítésekre van szükség a gazdálkodás ösztönzése érdekében – mondta el az államtitkár.

A falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) az ötezer fő alatti településeket érinti, azokat, ahol a lakosság száma 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Pontosabban, ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a jelenlegi létszám.

A feltétel alapján összesen 1799 településen lehet igénybe venni az új, falusi csokot. Bács-Kiskun megyében közel száz ilyen település található, a Dél-Pest megyei kistérségben pedig hat faluban használhatják ki a helyiek ezt a kedvezményt. A falusi családi gazdálkodásnak, mint életmódnak és megélhetési forrásnak megalapozásához főleg a lakhatáshoz kell a fiatalok számára segítséget nyújtani. A falusi csok az eddiginél is könnyebbé teszi a fészekrakást, ugyanis az érintett kistelepüléseken a vissza nem térítendő támogatásokat nemcsak új lakásra lehet igénybe venni, de használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!