Jánoshalma

2018.11.08. 20:00

Agrárlogisztikai központot építenek Jánoshalmán

Gyümölcs- és zöldségtároló, valamint -feldolgozó agrárlogisztikai központ épül Jánoshalmán mintegy 900 millió forintból. A beruházás jelentős mértékben javíthat a helyi termelők helyzetén, valamint segíti majd a hazai termésű gyümölcs- és zöldségellátást is.

Pozsgai Ákos

Az egykori honvédségi laktanya, a jelenlegi ipari park területén lesz az újabb beruházás

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A város egyik legjelentősebb gazdaságélénkítő beruházása kezdődik meg hamarosan, amellyel a térség mezőgazdaságának fejlesztése és a mezőgazdasági szerepe is jelentősen erősödhet. Az induló beruházásról Czeller Zoltán polgármester, Bányai Gábor, a körzet országgyűlési képviselője és Takács István, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója szerdán közös sajtótájékoztatón számolt be.

– Az elmúlt 12 évben a város képviselő-testülete több döntést is hozott, amely a helyi gazdaságot erősítette. Ennek egyik első látható jele az volt, hogy 2010-ben egy dél-­alföldi operatív program keretében az addig gazdátlan, elhagyatott, volt honvédségi laktanya területét iparterületté alakította át az önkormányzat. Az ipari területen 22 önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlant alakítottak ki. Kiépítették a szükséges közműhálózatot, új aszfaltos utat építettek a jobb megközelíthetőség érdekében és megoldották a csapadékvíz-elvezetést. Ezen túl térvilágítást építettek, valamint közbiztonsági térfigyelő kamerákat helyeztek el. Ezzel alkalmassá vált arra a terület, hogy a városban már működő vagy újonnan betelepülő vállalkozások telephely-fejlesztési beruházásaikkal megkezdjék a termelői és szolgáltatói tevékenységüket. Ezen a területen valósítják meg az új beruházást, az agrárlogisztikai központ építését.

Egy 2013-as kormányrendelet Jánoshalmát szabad vállalkozási zónának minősítette, ezzel a város a kedvezményezett települések közé került, amellyel a város fejlesztése a nemzeti fejlesztési stratégiának fontos kiemelt és nevesített települése lett – hangsúlyozta a tájékoztatón Czeller Zoltán polgármester.

A közbeszerzési eljáráson a jánoshalmi székhelyű Piramis Trade Bau Kft. nyerte el a kivitelezési munkálatokat. Takács István, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy hamarosan elkezdődik a Jánoshalmi Agrárlogisztikai Központ építése, amely három ütemben valósul meg. Az első ütemben az alapinfrastruktúrát építik ki az épülő üzem területén, bevezetik a vizet, a villanyt és az áramot, valamint kiépítik a szennyvízelvezetést, kerítést, utakat is építenek. A második ütemben kezdődhet meg a csarnoképületek építése, majd a harmadik ütemben a gépészeti berendezések, feldolgozó gépsorok beszerelése.

Az egykori honvédségi laktanya, a jelenlegi ipari park területén lesz az újabb beruházás
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Egyszerre mintegy 1500–2000 tonna gyümölcsöt és zöldséget tudnak majd tárolni a legmodernebb technikával épülő hűtőházban, a növényfajtáktól függően. A tervezett feldolgozó kapacitása naponta 20 tonna gyümölcs és zöldség lesz. Emellett mintegy 12–13 ezer liter gyümölcslevet tudnak majd feldolgozni. Évente mintegy 6 és 10 ezer tonna közötti mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget tudnak majd betárolni hosszabb-rövidebb ideig – hangzott el a tájékoztatón. Az üzem elsősorban a hazai fogyasztói igényeket igyekszik majd kielégíteni.

Mintaprogram lehet a beruházás

Jánoshalmán nemcsak a múltban, de még ma is sokan, mintegy 400 család él szőlő-, gyümölcs- és zöldségtermesztésből, a lakosság mintegy 15 százaléka. A tervek szerint a jánoshalmi és környékbeli gazdák által létrehozott termelői értékesítő szövetkezet működtetné a központot, amellyel a nepperek és a köztes kereskedők által lenyúlt árrés működési költségeken felüli részét megkaphatnák a termelők – mondta Bányai Gábor országgyűlési képviselő.

A jánoshalmi kezdeményezés mintaprojekt is lehet a képviselő szerint, aki elmondta, hogy a környékbeli települések termelői élénken érdeklődnek iránta. Véleménye szerint a kezdeményezést ki lehetne terjeszteni az egész Dél-Alföld régióra is, ez a minta mentőövet jelentene a mezőgazdasági termelőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!