Bács-Kiskun

2018.08.22. 07:00

Támadnak a gombák, hernyók, piros atkák

Gombafertőzés és hernyóinvázió egyaránt fenyegeti ez idő tájt az érésben lévő napraforgót.

Miklay Jenő

Az érésben lévő napraforgót a hernyók is fenyegetik

Forrás: Shutterstock

A száraz, meleg időjárásban a hamuszürke hervadásra, korhadásra figyelmeztetnek a növényorvosok Bács-Kiskun megyében. A szár- és tányérbetegségek járványszerű fellépését ugyan nem észlelték a térségben, ellenben elszórtan, helyenként a fehérpenészes szár- és tányérkorhadást megfigyelték.

– Figyelmeztetés van érvényben a gyapottok-bagolylepke hernyóinak elszaporodására is a napraforgóban. A Duna–­Tisza közén egyelőre nem tudunk jelentősebb kártételről, de a biztonság kedvéért ajánlatos folyamatosan ellenőrizni a napraforgót, ugyanezen okból a kukoricát is. A hernyórágás áttételesen elősegíti a botritiszes és szklerotíniás gombabetegségek megjelenését – mondta el Szabó Balázs növényvédelmi mérnök.

A szakember szerint rendkívül fontos a kizöldült tarlók feketén tartása. A géppel talajba dolgozott növénymaradványok tökéletes bomlása elősegíthető nitrogén tartalmú műtrágya és cellulózbontó készítmények kijuttatásával. A tarlók rendszeres ápolásával a vetési bagolylepke szaporodása is fékezhető. A rovar a virágzó gyomnövényekre rakja petéit, lárvája, a mocskos pajor az őszi vetésű növényekben komoly kárt okozhat.

– A gyümölcsösökben a szárazság miatt az éjszakai párakicsapódások elősegíthetik a lisztharmatfertőzést. A makró­kártevők közül főleg a fiatal szilvafákat károsítja a levélatka. A kártevő szívogatása nyomán leáll a hajtásnövekedés és a fák elgyengülnek. A meggyesekben a piros gyümölcsfa-takácsatka szaporodását is megfigyelték. Rajzik továbbá az almamoly, ellene hosszú hatástartalmú fejlődésgátló rovarölő szerekkel lehet eredményesen védekezni. A légköri aszály azért is veszélyes, mert visszaveti a még érésben lévő gyümölcsök fejlődését. A szemek növesztésére lombtrágyákat lehet használni, természetesen együtt az öntözéssel – javasolta Szabó Balázs.

Az érésben lévő napraforgót a hernyók is fenyegetik
Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!