Bács-Kiskun

2018.07.22. 11:30

Biztosra mennek a kukoricások

A hazai viszonylatban a csemegekukorica-termesztők gazdálkodása tűnik a leginkább biztonságosnak. Őket ugyanis nem háborgatja a kiszámíthatatlan külországi konkurencia.

Miklay Jenő

Tápláló és ízletes. Kitűnő fajtákkal bír a hazai köztermesztés

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Miklay Jenő

A csemegekukoricások biztonságos megélhetését garantálhatja az a fontos tényező is, hogy az éves hozamokban ritkán fordulnak elő jelentősebb eltérések. A művelés magas fokon gépesített, korszerű technológiák alkalmazásával történik. Jelenleg nincs olyan gazdaság, ahol felvásárlói szerződés nélkül termesztenének az élelmiszeripar számára csemegekukoricát. A feldolgozók meghatározzák, mely időpontban milyen fajtákat vessenek a termesztők és azt is megmondják, mikor lássanak hozzá a termény betakarításához.

Az időjárásnak kevés beleszólást hagynak, az integrációnak az egyik legfontosabb követelménye ugyanis az, hogy a termőterület öntözhető legyen, úgy pontosabban lehet a feldolgozást prognosztizálni időrendben és mennyiségben. Úgy is mondhatjuk, e feltételek maradéktalan biztosítása a bizalomra épül. Ezért a feldolgozók azokkal a gazdákkal állapodnak meg, akikben megbíznak, akikkel már évek óta jól együttműködnek.

Tápláló és ízletes. Kitűnő fajtákkal bír a hazai köztermesztés
Fotó: Miklay Jenő / Petőfi Népe

Ezek előre bocsátása után nem kell különösebb erőfeszítés annak bizonygatására, miszerint a magyarországi csemegekukorica-termesztés világszintre kapaszkodott fel. A hozamokat illetően is magas a teljesítmény, hektáronként 18–20 tonna. A termőterület szinte évről évre nő, a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács információja szerint jelenleg 32–35 ezer hektáron termesztik, 500–600 ezer tonna közötti hozamot takarítanak be a gazdálkodók.

A közigazgatási térségeket tekintve a második legnagyobb csemegekukorica-termesztő körzet – Hajdú-Bihart követve – Bács-Kiskun megye. Elsősorban a termékeny bácskai földeken, a jó víztartó képességű, folyók menti, kötöttebb talajokon foglalkoznak vele. Jelenleg, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, 4 ezer hektárra terjed ki a termesztése, amely terület körülbelül 15 százalékarány az ország összes csemegekukorica-földjein belül.

A frissen fogyasztásra szánt csöves kukoricából a teljes hazai piacot a kistermelők látják el kitűnő fajtákkal. Az export elenyésző, ugyanakkor a nullának nevezhető behozatal nem rontja a hazainak a piacát.

Varga Imre Nagykőrösön évek óta termeszti zártkertjében, s helyben értékesíti. Azt mondja, megéri a csemegekukoricát is minél hamarabb a fogyasztókhoz vinni.

– A palánták előnevelésével nyerek néhány napot, s a kezdeti magasabb eladási áron megtérül a vele való többletmunka. Jövőre megpróbálkozom a hajtatással is, ami többhetes koraiságot eredményezhet. A sikerre azonban még nem koccintanék, majd itt. a hetipiacon derül ki, hogy mennyit hajlandók adni a csövekért a vásárlók, mondjuk május elején – mondta el terveit a fiatal őstermelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!