bács-kiskun

2018.01.25. 17:21

Száz mázsa feletti termésátlagok születtek a borvidéken 

Elkészült  a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának ( HNT) pontos kimutatása arról, hogyan alakultak a termésátlagok az elmúlt évben Magyarország borvidékein.

Barta Zsolt

Késői szüret Akasztón. A településen hektáronként 113 mázsa szőlő termett Fotó: Barta Zsolt

A hegybírók 4,5 millió mázsa szőlőtermésre adtak ki szőlőszármazási bizonyítványokat. Ez az érték 3 millió hektoliter feletti seprős újbormennyiséget vetít előre.

Érdekes adat, miszerint a négy legjelentősebb európai termelő ország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Németország 7 millió hektóval csökkentette januárban az augusztusi termelési becsléseket. A nyár végi becslés is alacsonyabb volt már a korábbi évekhez viszonyítva. Azaz nem valószínű, hogy az idén az olcsó olasz vagy spanyol import bor leveri a mi termékeink árát. (Legalábbis a piaci okokra nem lehet hivatkozni. Az EU becslése szerint a közösség országaiban az elmúlt öt év átlagát tekintve 30 millió hektós a visszaesés.

A Kunsági borvidék több településén a termelők 100 mázsa feletti hektáronkénti átlaggal szüreteltek. Ez az a határ, amely felett még minőségi szőlőt lehet előállítani és a szőlész közepes árak esetében is nyereséggel zárhatja az évet.

Páhiban az idén 129 mázsás átlagterméssel jutalmazta a szőlő a termelőket hektáronként, ez volt a legmagasabb átlag a térségben. A legtöbb gyümölcsöt Soltvadkerten szüretelték, ahol a gazdák csaknem 300 ezer mázsát takarítottak be. Ebből elvileg 20 millió liter bort lehet előállítani. A hazai termés hét százalékát Soltvadkerten szüretelték az idén.

Késői szüret Akasztón. A településen hektáronként 113 mázsa szőlő termett Fotó: Barta Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!