Vegetáriánus fogások

2024.02.26. 06:50

Böjti receptek: íme nyolc húsmentes étel

A háziasszonyok számára mindig fejtörést okoz, hogy mit főzzenek. Böjt idején ez a kérdés még jobban előtérbe kerül, ugyanis egyszerre kell változatos, húsmentes, egyszerű és egyben finom ételeket készíteniük. Munkácsy Attila kecskeméti szakács ajánlásával most néhány olyan receptet mutatunk be önöknek, amelyeket böjt idején is bátran elkészíthetnek.

Lizik-Varga Katalin

Munkácsy Attila szakácsnak köszönhetően a Hunyadivárosi Közösségi Házban tartott Főzőkör alkalmain rendszeresen tanulhatnak újabb és újabb egészséges recepteket a résztvevők. Ezúttal Attila olvasóinkat is megismerteti néhány finom húsmentes étel elkészítésével, hogy változatosan tudjunk étkezni a böjti időszakban is.

böjt, húsmentes, vegetáriánus, recept
Változatosan étkezhetünk hús nélkül is
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

1. Kakukkfüves burgonya

4 adaghoz

Hozzávalók:
1 kilogramm burgonya 
3 evőkanál zsír 
1 fej (120 gramm/fej) vöröshagyma 
3 gerezd fokhagyma 

bors 3 darab babérlevél 
4 szál kakukkfű 

1 teáskanál 10 százalékos ecet 
2 evőkanál finomliszt 
130 gramm tejföl

A tálaláshoz:
1 szál kakukkfű 2 evőkanál pirított hagyma

Elkészítés: A kakukkfüves burgonyafőzelék elkészítésének első lépése, hogy a burgonyát megtisztítjuk, majd körülbeül 1,5 centiméteres kockákra vágjuk. Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymákat, és üvegesre pirítjuk. Erre az alapra mehet a kockákra vágott burgonya, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérlevelet, és a kakukkfű ágakról lehúzott leveleket is.

A burgonyát puhára főzzük a vízben körülbelül 15-20 perc alatt, majd egy burgonyatörővel áttörjük kicsit a főzeléketúgy, hogy néhol krémesebb, néhol darabosabb maradjon. Az ecetet, lisztet és tejfölt elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett besűrítjük vele a főzeléket. Pár friss kakukkfűlevéllel és pirított hagymával tálaljuk.

2. Currys lencsekrémleves 

3 főre

Hozzávalók:
3 konzerv (300 gramm/darab) lencse 1 fej hagyma 
3-4 gerezd fokhagyma
5 ek olívaolaj 
2,5 evőkanál currypor 
só 
bors 
1 darab zöldségleves kocka 
1 liter víz 
1 -2 evőkanál 20 százalékos ecet

A tálaláshoz:
2-4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: 2 konzerv lencsét leszűrünk és átmosunk. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, megfonnyasztjuk az olívaolajon, megszórjuk a curryporral, és pirítjuk még 2-3 percig. Sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a leveskockát, majd az átmosott 2 konzerv lencsét, felöntjük 1 liter vízzel, majd ha felforrt, az egészet turmixgépben pürésítjük.

A harmadik lencsekonzervet is kibontjuk, átmossuk és szűrjük, majd a lencsekrémlevesbe keverjük. 5 percig lassú tűzön bugyogtatjuk, majd hozzáadjuk az ecetet. Fogyasztásnál meglocsoljuk még egy kevés olívaolajjal.

3. Sütőtök krémleves

Hozzávalók:
1 közepes sütőtök
1 nagy fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 répa
2 darab édesburgonya

Elkészítés: A hozzávalókat apróra vágjuk, egyben egy fazékban lepirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sóval, borssal, csilivel és 1 leveskockával ízesítjük. Addig főzzük, amíg minden hozzávaló megpuhul, majd leturmixoljuk és 2 dl növényi tejszínnel főzzük még körülbeül 10 percet.
Pirított tökmaggal tálaljuk.

4. Sáfrányos Rizottó

Hozzávalók:
400 gramm rizottó rizs
1 darab hagyma
1 csomag sáfrány
200 gramm növényi sajtot
2 deciliter növényi tejszín

Elkészítés:  A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon lepirítjuk. Ráöntjük a rizst és üvegesre pirítjuk. Ezután felöntjük vízzel. Sóval és borssal ízesítjük, valamint 1 tasak sáfrányt is adunk hozzá. Készre főzzük, közben mindig annyi vizet pótolunk amennyit felvesz. Tejberizs állagot kell elérni! A végén növényi sajtot reszelünk bele és növényi tejszínt is adunk hozzá, így főzzük még 5 percig. Pirított erdei gombákkal tálaljuk!

5. Vaníliás kókuszos pohárkrém málna velővel

A fagyasztott málnát leturmixoljuk és a pohárkák aljába adagoljuk.
Vaníliás pudingot főzünk kókusz tejből. Ha kész, pirított kókuszreszeléket szórunk bele. A pudingot ráadagoljuk a málnára. A tetejét kókusszal díszítjük.

6. Csicseri tortilla 

Hozzávalók: (10-12 tortillához)

1/2 kilogramm csicseriborsó liszt
víz (annyi, amennyit felvesz ahhoz, hogy híg palacsinta tészta legyen) 

őrölt szárított fokhagyma
metélőhagyma

Elkészítés: A hozzávalókat jól összekeverjük és kevés olajon serpenyőben kisütjük. Frissen a legfinomabb!

7. Zellerkrémleves

Hozzávalók:
600-800 gamm zeller 
3 közepes burgonya 
100 gramm margarin 
víz (amennyi ellepi a zöldségeket)
1 marék dió (őrölve) 
fűszersó
2 leveskocka
majoranna
zöldbors
pohárnyi tejföl 

Elkészítés:  A zöldséget megpucoljuk, felaprítjuk, hozzáadjuk a margarint, felöntjük vízzel, erre mehet a dió és a fűszerek. Amikor puhára főtt, hozzáadjuk a tejfölt, és leturmixoljuk.

8. Tápióka puding

Hozzávalók:

4 adag

4 evőkanál tápiókagyöngy
4-6 deciliter növényi tej 
1 evőkanál eritrit 
vaníliás cukor
só 
2 csipet citromreszelék 
kakaópor 
pörkölt csonthéjas mogyoró 

Elkészítés: A tápiókagyöngyöt kevés vízzel felöntjük épp, hogy ellepje, majd fél órán át ázni hagyjuk. Nagyon fontos,hogy átázzanak a gyöngyök és ne legyen kemény egyiknek sem a közepe. Ezután az áztatott tápiókagyöngyöt felöntjük tejjel, egy kis tejszínt is lehet hozzáadni. Édesítjük, csipet sóval és vaníliával ízesítjük. 10-15 percig főzzük lassú tűzön, hogy ne égjen le. Amikor kész van, tálkákba öntjük. Lehűlve pudingszerűre dermed.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!