Retró

2023.02.18. 20:00

A régi filmeket, a régi mozis plakátokat idézi fel kiállításán a kecskeméti pedagógus

A retró hódít a fiatalok körében. Horváth Zoltán kandós pedagógus minden tanévben több kiállítást is rendez, most a régi film- és mozivilágot idézte meg képeslapok, kártyanaptárak, mozis plakátok segítségével – a diákok ezúttal is érdeklődve fogadták.

Sebestyén Hajnalka

Balról: Horváth Zoltán, valamint Csontos Lili, Vörös Fanni, Szécsi Nikolett és Varga Zsófia

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Horváth Zoltán, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Technikum angoltanárának gyűjtői szenvedélye kiskoráig nyúlik vissza. Az iskolában az első kiállítását 2014 karácsonyán rendezte meg, azóta minden tanévben öt-hat tematikus összeállítást mutat be az aulában lévő tárlókban. Elsősorban ünnepekhez, hagyományokhoz, történelmi vagy iskolai eseményekhez kapcsolódnak a tárlatok, de egy utazási élmény hatására is készített már kiállítási anyagot. A most látható negyvenedik kiállításon a mozik világába kalauzolja el a közönségét.

– A mozi, a filmek világa az egyik kedvenc területem. Már gyermekkoromban – a nyolcvanas években – gyűjtöttem képeket színészekről, filmekről. Kedvencem volt Belmondo, Bud Spencer és Alain Delon. A Film, Színház, Muzsika című újságokból vágtam ki cikkeket és képeket róluk. Akkoriban nem volt olyan egyszerű hozzájutni ezekhez, nem volt még internet, ilyen jellegű újság is alig – mondta az elején Horváth Zoltán, majd további részleteket osztott meg gyűjtési szokásairól.

– Az akkor kivágott képeket albumokba raktam vagy ragasztottam, és ma is őrzöm őket. Majd középiskolás koromban a kedvenc külföldi színészeimnek írtam levelet angolul, és egy aláírt fotót kértem tőlük. Nagy örömömre több kedvencem is válaszolt és küldött képet magáról. Főiskolás koromban volt szerencsém látni a filmművészet klasszikus alkotásait a szombathelyi művészmoziban, ekkor kezdett el érdekelni a mozi és a film világa. Sok filmes témájú könyvet olvastam és vásároltam. A gyűjteményem később filmes képeslapokkal bővült. 1995–2008 között nagy divatja volt hazánkban az ingyenes képeslapoknak, főként vendéglátóhelyeken és mozikban terjesztették őket, ezekből nagyon sokfélét sikerült beszereznem. Gyűjtöm a filmes témájú kisnyomtatványokat, például kártyanaptárakat, moziműsorokat, könyvjelzőket, ezekből is látható több érdekesség a kiállításomon – sorolta tovább.

Ma már Magyarországon alig vannak nyomtatott filmes promóciós anyagok. Ezzel szemben Nyugat-Európában még továbbra is népszerűek.

– Nálunk a 2000-es évek közepén, az internet és a közösségi média megjelenésével a filmes reklámanyagok, képeslapok, plakátok szinte teljesen eltűntek. Többször járok külföldre, és látom, hogy máshol ugyanúgy megmaradtak, ha kisebb mennyiségben is, de elérhetők. Friss élményeim is vannak, hiszen tavaly nyáron Bécsből és Berlinből is hoztam haza filmes relikviákat, reklámanyagokat

 – árulta el a gyűjtő.

Horváth Zoltán angoltanárként saját óráiba is bevonja a kiállításait. Például szókincsbővítéshez, kvízkészítéshez vagy írásbeli szorgalmi feladatokhoz. A fiatalok visszajelzései pozitívak, a kiállítások amellett, hogy színesítik a tanórát, még retroélményt is nyújtanak számukra. A pedagógus kollégák is szeretik, sokakban ébresztenek nosztalgikus hangulatot a régi színészek, filmek képei.

A kiállítás kapcsán művészetis diáklányokat arról faggattunk, mit jelentenek számukra ma a digitális világban az „analóg” képeslapok, régi plakátok.

– Újdonságnak tekintek a papír alapú régiségekre, érdekes unikumok – vélekedett Vörös Fanni kecskeméti tanuló.

– Még gyermekként emlékszem, karácsonykor küldözgettek a szüleim képeslapokat. A tanár úr kiállításain azonban sok különleges képeslapot is láthatunk. Most a filmes lapok között egy egészen friss, egy 10 évvel ezelőtti Avatar-képeslapot is felfedezhettünk. A tárlaton látható színészek közül többet is ismerek, jó érzés őket fiatalon látni – jegyezte meg a festőszakot végző diáklány.

Csontos Lili lakiteleki diáklány grafikai szakon tanul, így más szemmel is nézte a tárlatot.

– Nemcsak a képet nézem a képeslapon, hanem művészi beállítottságommal egy kicsik mögé is látok. A régi plakátokon is egyből a betűtípusokat, a motívumokat néztem. Mindezek mellett ihletet is merítek a látottakból. Egy-egy régi plakátot, képeslapot azonnal újratervezek, fejben már látom, én hogyan jelenítettem volna meg a témát – mondta Lili, aki a jövőben szívesen dolgozna a reklámszakmában.

A kerámia szakon tanuló helvéciai Varga Zsófia nosztalgikus pillanatokat élt át a tárlat kapcsán.

– Látva a filmes plakátokat, képeslapokat, eszembe juttatták, kivel láttam éppen azt a filmet. Szeretem a retró dolgokat, a képeslapok mellett nagy kedvencem például a magyar kártya. Vannak kortársaim, akik szinte nem is ismerik, a barátaimmal mi viszont imádunk kártyázni vele – mondta.

Szécsi Nikolett bácsszőlősi diáklány szintén festő szakon tanul.

– Emlékszem, gyermekként minden nyaraláskor vásároltak a szüleim képeslapokat. Nem adtuk fel, csak hazahoztuk emlékbe vagy ajándékba barátoknak, rokonoknak. A tanár úr egyik korábbi kiállítása képzőművészeti témát ölelt fel, az ott látott festményreprók közül több is megihletett. A zene terén is szeretem a retrót, amikor gyerek voltam, édesapám hallgatta az Eddát, Omegát, Piramist, Skorpiót, én is mindig szívesen csatlakoztam hozzá – mondta Nikolett.

A lányok végül elmondták: valamennyien kedvelik a Bud Spencer–Terence Hill-filmeket, bármikor képesek megnézni. Tom Cruise Top Gun című filmjét is szeretik, mind a 2022-est, mind az eredetit, 1986-ból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!