Tündérszépek

2022.02.28. 17:42

Kókuszolaj: az ehető házi kozmetikum

A szépségápolás sok nő életében központi kérdés. Az üde, élettel teli, egészséges bőr és haj azonban nem csak drága kozmetikumokkal érhető el. Olcsóbb, otthon is könnyedén előállítható termékek is segíthetnek az ápolt megjelenés elérésében. Erre kiváló példa a kókuszolaj.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Illusztráció / shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Az otthoni kozmetikumok további előnye, hogy a használója pontosan tudja, mit tartalmaznak. Ezáltal minimálisra csökkentheti a bevitt mesterséges és káros anyagok mennyiségét, az esetleges allergiás reakciókat. 

A kókuszolaj vagy kókuszzsír táplálja és hidratálja a bőrt, anélkül, hogy hosszan tartó zsíros érzetet hagyna maga után vagy eltömítené a pórusokat. Jól ápolja az extrém száraz vagy ekcémás területeket, továbbá öregedésgátló hatással rendelkezik. Sőt mi több, fertőtlenítő és gombaölő tulajdonsága is van. Ezután már csak hab a tortán, hogy ehető is! 

Íme néhány tipp, miként használd a kókuszolajat az otthon szépségápolásban!

Kókuszolajos testradír

Hozzávalók

1 evőkanál kókuszolaj

1 evőkanál olívaolaj (elhagyható és pótolható még egy kanál kókuszolajjal)

1 evőkanál cukor (durvább szemcséjű)

1 evőkanál só (ha lehet tengeri)

(gyógynövényolaj vagy illóolaj opcionálisan)

 

Elkészítés

A kókuszolajat kissé melegítsük meg, hogy folyékony halmazállapotúvá váljon. (Ne forrósítsuk, csak éppen olvadjon meg), adjuk hozzá az olívaolajat, a cukrot és a sót, majd jól keverjük el a hozzávalókat. A radírhoz csepegtethetünk különféle egyéb olajokat is, például egy kis fahéjat, ha a vérkeringést serkentenénk, a levendula pedig nyugtat, ellazít. 

A nedves bőrre kenve masszírozzuk át vele magunkat, majd öblítsük le. 

Testápolózni nem kell utána. Használhatjuk folyékony állapotban is, azonnal miután elkészült, de ha várunk megdermed és úgy könnyebben adagolható. Praktikus, ha nagyobb mennyiségben készítjük, hiszen egy befőttesüvegben vagy tégelyben remekül eláll és így fürdés közben csak érte kell nyúlnunk. Heti egy-két alkalommal érdemes alkalmazni.

Kókuszolajos hajpakolás

Hozzávalók

1 evőkanál kókuszolaj

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál méz

(opcionálisan körömvirágolaj, ligetszépeolaj)

 

Elkészítés

A kókuszolajat és a mézet külön-külön melegítsük fel kicsit, hogy mindkettő folyékonyabb legyen. Ezt követően a mézhez lassanként csorgassuk hozzá a kókuszolajat, miközben folyamatosan keverjük. Amikor kész, adjuk hozzá az olívaolajat és opcionálisan a körömvirág- és ligetszépeolajat – ez utóbbiak gyulladáscsökkentő, hidratáló hatással bírnak. 

A pakolást felkenhetjük száraz és nedves hajra egyaránt, a lényeg, hogy utána jól dunsztoljuk be a fejünket, azaz húzzunk rá egy zuhanysapkát és az egészet tekerjük be még egy vastag törölközővel is. 

Ha nincs zuhanysapka otthon, fogjuk össze az olajos hajat kontyba a fejtetőn, majd hozzunk egy tekercs folpackot és azzal tekerjük körbe a hajunkat. Jöhet rá a törölköző, amely alatt - a jó melegben – magukba szívhatják a tincseink a tápláló olajakat. Minimum harminc percig hagyjuk fenn a pakolást – de lehet akár egy-két óra is -, majd alaposan mossunk hajat samponnal. Heti egyszer alkalmazva csodákat tesz a száraz, töredezett hajjal, na meg a viszkető fejbőrrel is.

Forrás: life.hu

Lépj ki a rivaldafénybe, legyél te 2022 Tündérszépe!

Immár negyedik alkalommal indította útjára a Mediaworks Hungary Zrt. a Tündérszépek országos szépségversenyt, amelyre már december közepe óta jelentkezhetnek a 18-29 év közötti hölgyek.

Jelentkezz most és legyél Te a 2022-es Tündérszépek győztese!

És hogy kiből lehet az ország Tündérszépe?

Erről Kárpáti Rebeka, a Tündérszépek háziasszonya – aki mentorként segíti majd a jelentkezőket –, és Molnár Irina, a Mediaworks Hungary Zrt. lapigazgatója beszéltek a TV2 Mokka című műsorában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!