dr. Domján Mihály

2021.02.23. 19:50

Ingyenesen elérhetővé tette előadásait a félegyházi pszichológus

A világjárvány okozta nehézségek egyre jobban megviselik az embereket. Egyre többen hiányolják a személyes találkozásokat, válnak sodródóvá, ugyanakkor keresik a fogódzókat és a támogatást. Többek között nekik próbál segítséget nyújtani dr. Domján Mihály pszichológus ingyenes, internetről letölthető előadásaival. Hogy mekkora szükség van ezekre, az is bizonyítja, hogy a Szorongáscsökkentés a hétköznapokban című hanganyagát több ezren hallgatták meg eddig.

Vajda Piroska

Dr. Domján Mihály

Forrás: Dr. Domján Mihály

A világjárvány a félegyházi pszichológus, dr. Domján Mihály életét is átírta, számtalan előre betervezett előadása, illetve egyéni tanácsadása maradt el. A pszichológus kezdetben elutasította az internet nyújtotta lehetőségeket, így az online konzultációkat és előadásokat is. Ám a járványhelyzet rákényszerítette arra, hogy nyisson az újdonságok felé. Gyorsan beletanult és ma már nagyon jól alkalmazza a legmodernebb vívmányokat. A pandémia okán születtek meg az úgynevezett podcastok is. A podcast olyan hanganyag (ritkábban videóanyag), amit készítője az interneten tesz közzé. Olyan rádióadás-szerű tartalom, ami feltöltést követően online érhető el és hallgatható meg például futás, főzés, vezetés vagy vasalás közben. Egyes internetes anyagok azonban előfizetésesek.

Domján Mihály előadásait viszont ingyenesen tette közzé, azzal a céllal, hogy másokon segítsen.

Domján Mihály és Zakar Anita

A podcastok elkészítésében Zakar Anita félegyházi rádiós műsorvezető segíti. Domján Mihály őszintén beszámolt arról is, hogy az első néhány felvétel után úgy érezte, hogy nem folytatja tovább, mivel nagyon kevés visszajelzést kapott. Zakar Anita lelkesedése azonban túllendítette a holtponton és tovább folytatták a felvételeket. Kitartásuk nem volt hiábavaló, mert a tizedik podcast megtörte a jeget és megindultak a visszajelzések is. Mindenfajta fórumon és csatornán elindultak a köszönőlevelek, személyes élmények, történetek szerte a nagyvilágból – mesélte a baon.hu-nak Domján Mihály. Azt is elmondta, hogy bár a felvételek kötetlen beszélgetésnek tűnnek, ám egy-egy előadást többórás felkészülés előz meg, de ha a téma megkívánja, akkor akár több estét is eltölt a szakmai ráhangolódással.

Domján Mihály és Zakar Anita már huszonhárom előadást tett közkinccsé. A legújabb felvételekkel pedig a fiatalabb korosztályt szeretnék megszólítani. A visszajelzések alapján ugyanis nagyon sok olyan témajavaslatot kaptak, amelyek a huszonéveseket érintik. A számukra készülő motivációs podcastok elsősorban a pályakezdés nehézségeit, a szerelmi csalódást, az önállósodást és a külföldi munkavégzést érintő problémákat dolgozzák fel.

Domján Mihály arra a kérdésre, hogy miért dolgozik ingyen, a következő választ adta: – Azt gondolom, hogy aki ad, az kap is! Nem lehet mindig mindent a pénzen mérni.

Jelenleg sokkal többet jelentenek nekem a visszajelzések, az új emberi kapcsolatok, a kedves gesztusok, mint a pénz.

Ugyanakkor nagyon fontos számomra, hogy most, a világjárvány idején segítsem az embereket, hogy érezzék, nincsenek egyedül. Számomra ez egy misszió.

Az érdeklődők számos téma közül válogathatnak. Így például Van kiút a félelmekből, Szorongáscsökkentés a mindennapokban, Konfliktuskezelés, A hálaadás mint méregtelenítő eszköz, Motiváció a mindennapokhoz, Hittel minden a javadra válik, Megbocsátás önmagamnak, A maximalizmus és a megfelelések elengedése témában hallgathatják meg Domján Mihály előadásait, melyek négy helyen – a YouTube-, Spotify-, Apple Podcasts-, illetve a Google Podcasts-csatornán – érhetők el.

Dr. Domján Mihály

Donorcsaládok egymásért

Az országban egyedülálló kezdeményezés a Donorcsaládok egymásért című csoportfoglalkozás, ami Domján Mihály pszichológus másik missziója. Mint mondta, ez a csoport olyan családoknak nyújt támaszt, amelyek érintettek a szervátültetésben, vagyis valamelyik családtagjuk elhunyt és donor lett. Mivel az érintett családok nagyon nehezen viselik szerettük ilyen módon való elvesztését, ennek feldolgozásában próbál a csoport segítséget nyújtani.

– Elmondhatom, hogy rendkívül gyógyítóan hat az érintettek találkozása, egymás megbecsülésének és megértésének kifejezése – fogalmazott a pszichológus. Azt is elmondta, hogy hazánkban egyedülálló kezdeményezésként a Csikós házaspár valósította meg Kiskunfélegyházán az ismert szervdonorok emlékhelyét. Ennek a kezdeményezésnek a folytatása a csoportfoglalkozás, amelyeken az ismert donorok családtagjai és a transzplantáltak egyaránt részt vehetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!