Sportgazdaság

2023.08.01. 18:22

Hatvanmilliárd forintos üzlet a hazai labdarúgó első osztály

Az OTP Bank Liga csapatai összesen mintegy 60 milliárd forint bevételt regisztráltak, bérköltségük 31,29 milliárdot tett ki, az adózott eredményük pedig 440 millió forint lett az elmúlt évben. A mezőnyből egyértelműen kiemelkedik a Fradi, amely a tavalyi naptári évet 1,324 milliárd forintos nyereséggel zárta – írja a Világgazdaság.

MW

A Ferencváros kiemelkedik a mezőnyből minden téren

Fotó: Vasvári Tamás

A vg.hu cikkében megjegyzi a Fradi kapcsán, hogy ekkora profitot rajtuk kívül senki nem tud felmutatni a magyar élvonalban. Összbevétel szempontjából a Vidi a tízmilliós álomhatárt ostromolta, de a fehérváriak tudják, azok az idők már elmúltak, és az is biztos, hogy a mostani idényben a Puskás Akadémiának sokkal jobban kell gazdálkodnia.

Ahogy a Világgazdaság is megírta, az MTK Budapest–Paksi FC-mérkőzéssel elindult a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, az OTP Bank Liga 2023–2024-es, összességében pedig a 122. idénye. A

 sorozatban hatodik, története során a 35. bajnoki címére hajtó Ferencvárosi Torna Clubnak ezúttal sincs első számú kihívója, miután az elmúlt években rendre hatalmas, több mint tízpontos előnnyel nyerte meg az NB I. küzdelmeit, másrészt pénzügyi mutatók tekintetében is kiemelkedik a mezőnyből.

Az utóbbi egy évtizedben csupán három csapatnak sikerült bravúrt véghez vinnie: 2014-ben a Debrecen, 2015-ben és 2018-ban a Fehérvár, 2017-ben pedig a Budapest Honvéd végzett az élen.

A Fradi egyeduralma egyébként régiós szinten sem példa nélküli, hiszen az osztrákoknál egy, a horvátoknál, az ukránoknál és a szerbeknél egyaránt két, a románoknál, szlovákoknál, valamint a szlovéneknél pedig négy együttes szerzett aranyérmet hazája bajnokságában 2014 óta.

Az FTC újabb címvédése nálunk már csak azért sem lenne meglepetés, mert nem csak a legjobb, de a legértékesebb gárda is egyértelműen az övé a 12 klubot felvonultató hazai első osztályban. 

A kérdés sokkal inkább az, hogy milyen hatással lesz rá a harmadik számú kontinentális kupasorozat, a Konferencia-liga, amelyben az idei célként meghatározott Bajnokok Ligájához viszonyítva csupán aprópénzt kereshet

 – már ha eljut a csoportkörig.
Amint arról fentebb írtunk, a ferencvárosiaké a legpiacképesebb állomány, a játékoskeretek mintegy 52 milliárd forintra becsült összértékből 37 százalékot birtokolnak (18,97 milliárd forint) a mértékadó szakhonlap, a német Transfermarkt szerint.

Az élvonal legdrágább kezdő tizenegyét is ők adják (12,05 milliárd forint), és nincs ez másként a futballisták rangsorát illetően sem.

A legtöbbet (5 millió euró, 1,93 milliárd forint) a IX. kerületiekhez nemrégiben visszatérő ecuadori balhátvéd, Cristian Ramírez játékjogáért kell most fizetni a piacon. 

Beszédes adat továbbá, hogy az OTP Bank Ligában szereplő focisták összesített listájának első tizenhat helyét szinte kivétel nélkül a zöld-fehérek foglalják el,

 a hegemóniájukat egyedül a Puskás Akadémia svéd jobbszélsője, az adatbázisban a 12. legdrágább NB I.-es labdarúgóként feltüntetett Jonathan Levi töri meg 1,70 millió eurós (657,59 millió forint) árcédulájával.

A teljes cikket a Világgazdaság oldalán tudják elolvasni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában