fúziós zene

2021.07.14. 22:46

Nyit a Regejáró Misztrál-fesztivál Nagymaroson

Az együttes muzsikusainak, Török Máténak és Heinczinger Miklósnak tett föl kérdéseket a Gondola.

– „Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval” – írta Pál apostol a rómaiakhoz szóló levelében. A katolikus templomban hangzanak el csütörtök este a Regejáró indítójaként a dalok Pál levelei szerint – írja a Magyar Nemzet.

Hogy mit tesz hozzá a dallam az evangéliumi szépséghez?

– A zene, a dallam a legtöbb esetben megsegíti a mondanivalót, segít átlépni egy másik világba, oda, ahova vágyunk – mondja Török Máté.

És hogy miért elevenítik fel Áprily Lajos alakját a Regejárón? Erre Heinczinger Miklós adja meg a választ:

– Áprily Lajos, egy olyan költő, aki magát sosem mondta annak. Mégis a versei, képei, érzései egy olyan utazásra invitálják az embert, amit csak olyan emberek tudnak leírni, akik napi kapcsolatban kell hogy álljanak a Teremtővel. Impresszionista költő. A természet embere. Látó és láttató.

A Misztrál-fesztivál színpadán fellépő „klasszikusok”, Tolcsvai Béla, valamint a Kaláka együttes Heinczinger Miklós szerint irányt mutató fényeket vonzanak be,

biztos pontokat az életben, kikhez jó igazodni. Kátai Zoltán és Dinnyés József, már nem lehet jelen a fesztiválon. Pályatársak, barátok emlékeznek meg róluk, egy-egy koncerttel.

Török Máté elárulta, hogy előadják Sudár Annamáriával közösen a pálosok rendtörténetéről szóló Asperges me... című összeállításukat, amelyet eddig még sosem játszottak el a Regejáró Misztrál fesztiválok egyikén sem.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Török Máté (jobbról) és Heinczinger Miklós (balról) a Misztrál együttes egyik koncertjén

Ezek is érdekelhetik