Moniuszko és Szymanowski

2019.01.10. 16:05

Lengyel műveket ad elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Kilenc operája közül az első és egyben legnépszerűbb a Halka.

Budapest, 2018. március 30. Hamar Zsolt karmester vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) nyitóeseményén a Mûvészetek Palotája (Müpa) Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2018. április 4-én. A nyitányon Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája címû oratóriuma hangzik el. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivált március 30. és április 22. között rendezik meg. Magyarország legnagyobb kulturális eseménysorozatán mintegy 40 helyszínen több mint száz program várja a közönséget. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Két lengyel szerző, Moniuszko és Szymanowski alkotása mellett Mozart egy műve is elhangzik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén Lukasz Borowicz vezényletével pénteken a budapesti Zeneakadémián.

Az esten a romantika két leghíresebb zeneszerzőjét mutatja be az együttes Lukasz Borowicz, a Lengyel Rádió Szimfonikus Zenekara és a varsói Opera vezető karmestere dirigálásával. Moniuszko Halka című operájának nyitánya és Szymanowski II. szimfóniája mellett Mozart fuvolára és hárfára írt C-dúr versenyműve hangzik el, amelyet Jacques Zoon holland fuvolaművész és Vigh Andrea hárfaművész szólaltat meg – közölte az együttes.

Stanislaw Moniuszko hasonló szerepet töltött be a lengyel zenetörténetben, mint Erkel Ferenc a magyar zenetörténetben. Kilenc operája közül az első és egyben legnépszerűbb a Halka, az első végigkomponált, prózai dialógusok nélküli lengyel romantikus opera, amelynek zenéjében lengyel táncok – polonéz, mazurka, dumka – találhatók. A mű címszereplője Halka, egy parasztleány, aki nem tud belenyugodni szerelme elvesztésébe, ezért a folyóba öli magát.

Az est másik lengyel zeneszerzője Karol Szymanowski. Mint oly sok kortársa, Wagner és Richard Strauss hatása alatt kezdett komponálni, míg rá nem talált saját egyéni útjára. A szerző legjelentősebb ifjúkori alkotásai közül való a színes, változatos, népzenei fogantatású dallamokat is felvonultató II. szimfónia, amelyet 1911-ben Varsóban mutattak be.

A két lengyel mű között Mozart műve hangzik el: a fuvolára, hárfára és zenekarra írt háromtételes versenyművet a szerző hercegi felkérésre komponálta.

Borítókép: Hamar Zsolt karmester vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) nyitóeseményén a Művészetek Palotája (Müpa) Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2018. április 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában