tavaszi művészeti fesztivál

2018.02.26. 13:38

Nemzetközi hírű előadóművészek is a fellépők között

Országos és nemzetközi hírű előadóművészek és a helyi művészeti élet kiválóságai is szerepelnek a nagykanizsai Tavaszi Művészeti Fesztiválon, amelynek keretében tíz nap alatt nyolc program várja a látogatókat.

Zalaegerszeg, 2017. november 22. Besenczi Árpád (b) Szlávik és Mihály Péter (j) Bélyi János szerepében a Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyõje címû mûvébõl készült vígjáték próbáján a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban 2017. november 21-én. A darabot Moravetz Levente rendezésében november 24-én mutatják be. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Varga György

A március 19-én kezdődő rendezvénysorozat hétfői sajtótájékoztatóján Kovácsné Mikola Mária, a szervező Kanizsai Kulturális Központ igazgatója úgy fogalmazott: Nagykanizsán évről évre növekszik az érdeklődés a nívós kulturális programok iránt, a közönség régóta „nagykorú”.

A még az 1990-es években indult programsorozat évek óta tavaszi fesztiválként szerepel, a szervezők a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének tagjaként állítják össze a programokat, amelyre idén mintegy hárommillió forintot fordítanak. A sorozatot a nagykanizsai önkormányzat kiemelten támogatja.

A tíz nap alatt nyolc programot felvonultató fesztivál egyes rendezvényeiről Marics Zsuzsanna művelődésszervező elmondta: a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című műsora szerepel nyitányként, a sokszínű tánckavalkádot természetesen élő zenei kísérettel mutatják be a közreműködők.

Három színházi estre is várják a közönséget, elsőként Gogol monodrámájára, az Egy őrült naplójára, amelyet Bodó Viktor rendezett és Keresztes Tamás ad elő. Először vendégszerepel Nagykanizsán a szombathelyi Weöres Sándor Színház, amely a Mohácsi János által színpadra állított A falu rossza című népszínművel mutatkozik be. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című, Besenczi Árpád által rendezett vígjátékát viszi el Nagykanizsára.

A dzsesszkedvelőknek két programot is kínálnak, elsőként egy Gershwin-estet, a szerző születésének 120. évfordulójához kapcsolódva, Karosi Júlia kvartettjének feldolgozásaival. A helyi művészeti életet képviseli a Kanizsa Big Band, amely vendégként az énekes Pecze Zsófiával és a trombitás Pecze Balázzsal együtt lép majd színpadra.

A barokk és reneszánsz muzsika Európa szerte ismert előadója, Kónya István lantművész is fellép Nagykanizsán, aminek külön érdekessége, hogy bár helyi születésű zenészről van szó, a városban utoljára nyolc éve koncertezett.

A kanizsai tavaszi fesztivál keretében idén is rendeznek kiállítást, amelyen ezúttal a helyi foltvarrók kreatív és változatos munkáit tekinthetik meg a látogatók.

Borítókép: Besenczi Árpád (b) Szlávik és Mihály Péter (j) Bélyi János szerepében a Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője című művéből készült vígjáték próbáján a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban 2017. november 21-én.

MTI Fotó / Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában