őspark a vásznon

2018.02.14. 17:55

Kiállítás nyílik a szentendrei művésztelep alkotóinak műveiből

A Szentendrei Régi Művésztelep tíz alkotójának legújabb műveit mutatja be az a kiállítás, amely Ker(e)tben címmel csütörtöktől látható a MANK Galériában Budapesten.

Kultúra-kiállítás-képzőművészet

A Szentendrei Régi Művésztelep alkotóinak legújabb művei kiállításon

A március 19-ig látható tárlat Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Knyihár Amarilla, Krizbai Sándor, Martin Henrik és Nagy Barbara legújabb festményeit mutatja be.

A kurátori koncepció szerint a kiállításra olyan munkákat válogattak, amelyek valamilyen módon a szentendrei művésztelephez, a művésztelepet körülölelő ősi parkhoz kötődnek. A kiállítás címéhez is ez az ősi park adta az ihletett – hangsúlyozta Szepes Hédi művészettörténész, kurátor az MTI-nek.

Elmondta, hogy a kert a teljes életnek a metaforája, többek között az alkotásé is. Munkáikon a művészek nemcsak a külső, hanem a belső kertet is megjelenítették. Aknay Jánosnak szentendrei vonatkozású alkotásait, Baksai Józsefnek három kert témájú képét, Bánföldi Zoltántól fotó alapon készített festményt láthat a közönség. Bereznai Péter metaforikus alkotást mutat be, Buhály József természetelvű lírai absztrakt képet, míg Csáki Róbert Menyasszony című képén figurális kompozíció jelenik meg. Knyihár Amarilla a kert és a műterem tükröződését tárja a nézők elé, Krizbai Sándor mozgalmas, expresszív képe ugyancsak metaforikus mondandót tár fel, a szobrász Martin Henrik a festményén „a szemek világát” fogalmazza meg, míg Nagy Barbara a kert metaforikus értelmezését tárja a nézők elé – mondta.

Kifejtette, hogy a régi művésztelep alkotói minden évben bemutatkoznak a MANK Galériában és az alkotóknak évente fel kell ajánlaniuk egyik munkájukat, amelyek közintézményekbe kerülnek. Háromévente egy kuratórium dönt arról, hogy melyik művész kap műtermet. A műterem bérlői közé az idén három új művész csatlakozott: Knyihár Amarilla, Martin Henrik és Bánföldi Zoltán – magyarázta a művészettörténész.

Borítókép Buhály József és Csáki Róbert festőművészek a megújult Szentendrei Régi Művésztelepen 2014. április 12-én.

Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Ezek is érdekelhetik