kertkultúra

2019.04.27. 16:56

Megháromszorozódott a kistermelők száma

Folyamatosan csökkennek az adminisztratív terhek és egyre több a termői piac is.

Kiemelten fontos a kertkultúra népszerűsítése annak érdekében, hogy az ne valami kivesző, skanzenban őrzött, hanem a jövőben is élő hagyomány legyen – jelentette ki Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Marcaliban. Feldman Zsolt elmondta, hogy Somogy megye az ország egyik legjelentősebb szőlő- és gyümölcstermesztő vidéke, ahol az elmúlt években e tekintetben is jelentős előrelépések történtek. A Balatonboglári borvidéken támogatások révén 1300 hektárnyi szőlőültetvényt sikerült megújítani 2010 óta, nagyban hozzájárulva a szőlőművelés, borkészítés versenyképességéhez – közölte.

Hozzátette, a mostani vidékfejlesztési program keretében 140 milliárd forintnyi, kertészethez köthető forrás áll rendelkezésre, a pénzből kertészetből élő gazdálkodók ezreinek nyújtottak, nyújtanak segítséget.

Sütő László (Marcali az Otthonunk Egyesület), Marcali polgármestere emlékeztetett rá: az első marcali vásárt a központi tornaterem és városi sportcsarnok átadásához kapcsolódóan az 1990-es évek elején szervezték meg, a „visszatérő” rendezvény azonban idővel veszített jelentőségéből, anyagi okok miatt meg is szűnt, hosszú évek után idén rendezik meg újra.

Davorin Posavac, a horvátországi bjelovári vásár igazgatója ígéretet tett rá: jövőre a mostani nyolcnál 2-3-szor több lesz a Marcali expó horvát kiállítóinak száma.

A vasárnapig tartó Marcali Expót a Somogy megyei önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi igazgatósága, a Marcali önkormányzat, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány és az Agrárrendezvények Kft. szervezi. Az 500 négyzetméteres beltéri és 800 négyzetméteres szabadtéri területén több mint 120, Magyarországról, Horvátországból és Szlovéniából érkezett kiállító – kistermelő, mezőgazdaságigép-gyártó, kertibútor-forgalmazó – kínálja termékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában