Gazdaság

2016.07.01. 17:15

Megduplázta gyártókapacitását a Freudenberg

4 millió eurós, tehát több mint 1,2 milliárd forintos befektetéssel hetvenöt új munkahelyet hozott létre Kecskeméten a tömítő alkatrészeket, szimeringeket gyártó Freudenberg Sealing Technologies Kft. Hatezer négyzetméteresre bővítették üzemüket, ezzel megduplázták gyártókapacitásukat.

H. I.

A kibővített gyáregységet pénteken adta át Claus Möhlenkamp, a Freudenberg Sealing Technologies ügyvezetője és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter egyúttal bejelentette, hogy az autóipari beszállító cég 3,9 milliárd forintból újabb üzemet épít, amelyet a magyar kormány 411 millió forinttal támogat, ez is közel 80 további munkahelyet jelent majd. Jelenleg hétszáz munkavállalót foglalkoztat a cég, nagy részük jelen is volt az ünnepélyes átadón.

Mint megtudtuk, a kecskeméti üzemet tíz hónap alatt bővítették ki. A megduplázott kapacitásnak és a legújabb technológiai megoldásoknak köszönhetően havonta mintegy kilencmillió tömítést tud itt a Freudenberg előállítani, amelyet túlnyomórészt az autóipari vállalatok használnak fel (sebességváltókhoz és hajtóművekhez). Kecskeméten gyártják például az Energy Saving Seal (ESS) tömítéseket. Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a gépjárművek üzemanyag-fogyasztása és károsanyag-kibocsátása.

Claus Möhlenkamp kivételes jelentőségűnek nevezte a pénteki ünnepséget, mert az új üzem az elmúlt évek legnagyobb beruházási projektje a világszerte 15 ezer alkalmazottnak munkát adó cégnek.

– Kecskeméti üzleti bővítésünk megerősíti globális jelenlétünket, és lehetőséget ad számunkra, hogy az európai gépjárműipart a legmagasabb minőségű, jelentősen innovatív termékekkel valamint egyedi ügyfélszolgálati megoldásokkal szolgáljuk ki. Befektetéseket valósítunk meg, hogy vállalatunk a helyi ügyféligények kielégítése érdekében válhasson helyi beszállítóvá. Arra törekszünk, hogy az adott ország gyártóiparának szerves részévé váljunk – mondta el a cégvezető. Claus Möhlenkamp hangsúlyozta, hogy Magyarországon a gépjárműipar „figyelemre méltó” növekedést mutat és hogy a kormány „kiemelkedő támogatást nyújt az ipari befektetők számára”. Egyúttal köszönetet mondott a cég minden dolgozójának elkötelezettségéért, odaadó munkájáért.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Galériánkért kattintson a képre! Fotók: Hraskó István
[/caption]

– A Freudenberg csoport teljesítménye nélkül nem lenne elmondható Magyarországon, hogy 2015-ben a magyar autóipar minden korábbi termelési rekordot megdöntött. A német vállalat hozzájárult ahhoz is, hogy az első négy hónapban a magyar autóipar a tavalyi rekordteljesítményt is túlszárnyalva újabb további 4 százalékos növekedést ért el – emelte ki Szíjjártó Péter. Hozzátette: néhány éve még egy-egy beruházás előtti megállapodás sikere az adórendszer, az autópályák és a szakképzett munkaerő kérdésén múlt.

– Ma a befektetők, beruházók mindezt adottságnak tekintik, és a kérdés az, hogy az adott ország képes-e garantálni a biztonságot az ott dolgozók és befektetett tőke számára. Ma Magyarország legnagyobb versenyképességi előnye Európában az, hogy egy biztonságos hely – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!