Gazdaság

2015.08.27. 07:02

Demonstrálnak a szőlősgazdák

A Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetsége forgalomlassító demonstrációt tart holnap Kiskőrös körzetében 5 helyszínen.

Barta Zsolt

Szüret előtt egyeztettek a termelők és a pincészetek képviselői a kiskőrösi Szentpéteri Borházban. A 3 órás fórumon jól kibeszélték magukat a résztvevők, de senki nem mondott egyetlen számot sem. Pontosabban összeget. A termelők nem mondták, hogy 1 kiló szőlőért minimum mekkora összeget kérnek, a felvásárlók meg nem mondták meg, hogy mennyit is fizetnének a gyümölcsért. Akik nem voltak jelen, azok a kiskereskedelmi láncok képviselői.

Ők azok a szereplők, akik végső soron meghatározzák az alsó kategóriás borok árát a boltjaikban. A Kiskunságban mindenekelőtt azokat a termelőket érinti az alacsony ár problémája, akik csak asztali bornak való szőlőt termesztenek. Azok a szőlészek, akik bort is készítenek, önálló pincészettel rendelkeznek, a borversenyeken részt vesznek, s jó hírüket évek óta erősítik, azoknak nincs gondjuk a termékek értékesítésével. A jól ismert, jó nevű kunsági borászok palackjai a hipermarketekben ezer forint felett értékesíthetőek.

A kiskunsági szőlők meghatározó része azonban asztali borként értékesül, mert a nagy felvásárló pincészetek, ahová a helyi szőlő többnyire kerül, a mennyiségi piac főszereplői idehaza. Az utóbbi évek, fagy-, jégkárai miatt több esetben jelentősen visszaesett a térségbeli alapanyag-termelés. Olasz importbor helyettesítette a kiesést. Ez azonban rendkívül alacsonyra nyomta a térségbeli felvásárlási árakat. Emiatt is volt a közelmúltban tüntetés az olasz nagykövetség előtt.

Az ottani események szervezői rendezték meg a múlt heti termelői felvásárlói találkozót. Budavári László szoros együttműködést ajánlott a pincészeteknek, mert a térségben 11700 szőlészt érint a felvásárlási ár alakulása. Barkóczi János szintén kiskőrösi termelő azt mondta, hogy vagy megtalálják a közös nevezőt a termelők és a vásárlók, vagy pedig ki kell szállni a szőlőtermesztésből a gazdáknak. Bodor Jenő gazda 21 fokos Néró szőlőt adott le, amely jó minőségű, de nem tudja mennyi lesz a felvásárlási ára a gyümölcsnek. Brúder László szerint a gazdák és a felvásárlók között az olasz bor miatt romlott meg a jó kapcsolat.

A pincészetek részéről Tüskés Erzsébet (Soltszentimre) kontrázott a gazdák panaszaira. Hangsúlyozta: az uniós belépéssel elfogadtuk az áruk szabad áramlását. Bejöttek a multik, de senki sem emelte fel a hangját, hogy sok kisbolt bezárt. A borpiac is hasonló. Amikor a fagy meg a jég miatt nem volt elég bor, akkor importálniuk kellett a pincészeteknek. Hogy miért? Mert kőkemény szerződés kötelezi őket a folyamatos szállításra a kiskereskedelmi láncokba. A kereskedőket pedig nem érdekli, hogy esett vagy fújt, fagyott vagy a jég mindent elvert. A bornak ott kell lennie a polcokon. Majd hozzátette: azon csodálkozik, hogy nincsenek a fórumon a kereskedők, mert jelentős részben ők határozzák meg az árakat.

Lehőcz József, a Közép- Magyarországi Pincegazdaság részéről azt mondta, hogy súlytalan a jelenlegi találkozó, ha az igazán nagy pincék (Royalsekt Zrt., a Kiss és Társa Kft., a Bognár Vin Kft., a Weinhaus Kft., a Grape Vine Kft., Schiszler Borászat - a szerk.) nem képviseltetik magukat. Álláspontja szerint a termelők sem tartják a szavukat, ugyanis hiába ígérik meg, hogy leadják a szőlőt a pincészeteknek, néha a megállapodás ellenére annak értékesítik, aki az adott pillanatban többet fizet. A Kuti borászat képviselője azt mondta, hogy ők nem importálnak olasz bort, de meg kell érteni, hogy 40 cent jelenleg a bornak az ára, ebből kell mindent visszaszámolni.

Szentpéteri Attila házigazda elmondta, hogy csalódott mind a Magoszban, mind az agrárkamarában. Tíz éve akartak egy agrárpártot létrehozni, de akik ellenezték, azok most jó fizetésért igen magas posztokon ülnek. A 3 órás fórumon senki nem mondott felvásárlási árakat, de a vélemények elhangzása során kiderült, hogy nincs szervezett termelői piac. Nincsenek olyan több évre szóló megállapodások, amelyek kötelezőek a termelőkre és a felvásárlókra egyaránt, az ültetvények egy része versenyképtelen, s ami örök tanulság: az alapanyaggyártó jár a legrosszabbul.

Tüntetnek a gazdák

A Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetsége forgalom lassító demonstrációt tart pénteken Kiskőrös körzetében 5 helyszínen. A legtöbb résztvevő az 53-as számú főút Kiskőrös-Soltvadkert közötti szakaszán, valamint az 54-es számú főút Kecel-Soltvadkert közötti szakaszán várható.A forgalomlassító demonstráció az illetékes hatóságok engedélyével 8-tól 12-ig tart.

Ezek is érdekelhetik