Gazdaság

2009.11.20. 12:13

Hazaárulózás a közmeghallgatáson

A Magyar Gazdák Termelőszövetségének elnöke szerint a legjobb magyar földek kerültek egy német multicég tulajdonába. Véleményének Kecskeméten, a Mercedes-gyár építésével kapcsolatos közmeghallgatáson adott hangot Krasnyánszky Béla.

M. A.

"Itt hazaárulás történt, és visszafordíthatatlan károkat okoztak a magyar népnek és a gazdáknak!" - egyebek mellett ez a kijelentés is elhangzott ma (péntek) délelőtt a kecskeméti városháza dísztermében, ahol a városban megvalósuló Mercedes - Benz beruházással kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyek ügyében tartott közmeghallgatást a Dél- alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal. Az említett mondatot Krasnyánszky Béla, a Magyar Gazdák Termelőszövetségének elnöke állította felszólalásában, amelyben azt is hangsúlyozta: a jogi csűr-csavaroknak köszönhetően kerülhettek a legjobb magyar földek egy német multicég tulajdonába, és szerinte ez a birtoklás és az adásvételi szerződés is érvénytelen. Krasnyánszky felszólalásában arra is rákérdezett: vizsgálta-e az államigazgatási hivatal azt, hogy a magyar termőföld védelme megvalósult-e a Mercedes beruházás kapcsán, és kinek a felelőssége, hogy a magyar termőföld idegen kézbe került?

A 9 órára meghirdetett közmeghallgatáson egyébként nem ez volt az egyetlen indulatos, érzelmektől sem mentes felszólalás. Egy másik kecskeméti lakos már az első 10 percben úgy fogalmazott: érthetetlen, miért van ekkora médiafelhajtás és lihegés a beruházás körül, és több mint feltűnő, hogy a Mercedes-beruházás kapcsán úgy dobálóznak a milliárdokkal, mint más a 10 forintokkal.

Egy harmadik felszólaló - még mindig - az ingatlan értékesítés problémakörére szeretett volna választ kapni, és azt firtatta: miért nem az önkormányzat bonyolította le a telek-értékesítést, miért kellett ebbe az ingatlanügybe közvetítő céget bevonni? Válaszában dr. Iván János a Dél- alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal kecskeméti kirendeltség-vezetője rávilágított: a mostani meghallgatásnak nem tárgya az ingatlan értékesítés és kisajátítás kérdése, most a folyamatban lévő építésügyi engedélyezésekkel, például a lakkozó üzem vagy a festőüzem módosított építési engedélyeztetésével kapcsolatban lehet észrevételeket megfogalmazni, kérdéseket feltenni.

Dávid Emma, a Dél - alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal vezető főtanácsosa pedig azt hangsúlyozta: a Mercedes beruházás kapcsán a hivatal hatáskörébe csak építésügyi kérdések tartoznak, nem is dolguk vizsgálni a tulajdonszerzést vagy az adásvételi szerződést.

Ződi Zoltán, a hivatal hatósági osztályvezetője azt is elmondta: ugyan nem dolguk vizsgálni, de: a földterület művelésből való kivonása és belterületté nyilvánítása a hatályos jogszabályok szerint történt, az illetékes földhivatal semmilyen észrevételt nem tett a tulajdonszerzés kapcsán.

A választ követően hosszabb diskurzus alakult ki arról: akkor tulajdonképpen mi értelme ennek a közmeghallgatásnak, és mire terjed ki a hivatal képviselőinek jogosultsága, milyen kérdéseket válaszolhatnak meg. A fogalmi félreértéseket végül a jelen levő kecskeméti jegyzőasszony, Metzinger Éva oszlatta el, majd folytatódott a kérdésfeltevés. A hozzászólások nagyjából még fél órán keresztül zajlottak, és nem sokkal tíz óra után már üres volt a városháza díszterme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!