Gazdaság

2008.04.11. 16:15

Orosz gáz mellé zöld energia - Biomassza-erőművek Magyarországon

Senki se ringassa magát illúzióba, a gáz ára évről évre nőni fog. Ugyanis a piacon több mint két milliárd új fogyasztó szeretne olyan életszínvonalon élni mint mi. Kik ők? A kínaiak és az indiaiak.

Barta Zsolt

A legtöbb keleti család ezekben az években veszi meg első autóját, s minden hónapban tankol. Megveszik az áramzabáló kenyérpirítókat, hűtőszekrényeket, klímákat, a számítógépeket, vasalókat, mikrókat, szóval egyre több energiát igényelnek, s felverik az olaj, a gáz, az áram árát. Így nekünk is többet kell ezért idehaza fizetnünk.

Merthogy nekünk nincsenek komoly olaj és gázmezőink. De mit tehetünk azért, hogy az energiafüggőségünket csökkentsük? Az energiát magunk állítjuk elő. Olajunk gázunk nem sok van, de rendelkezünk biomasszával. Azaz olyan potenciális - nem hagyományos - energiahordozóval, mely segítségével áramot, hőt lehet termelni. Ennek a lehetőségéről tartottak ma (péntek) délelőtt konferenciát a megyei iparkamara kecskeméti székházában.

Biomasszát felhasználó 20 megawattos erőműveket lehetne idehaza is építeni. Ezeket 100 kilométeres körzetben láthatnák el alapanyagokkal. Terbe Zoltán a Magyar Megújulóenergia-szövetség főtitkára szerint mintegy 100-130 ezer tonna fűtőanyagot használna fel egy ilyen erőmű évente. Ha nagyobb távolságból kellene szállítani a tüzelőt, akkor a költségek miatt veszteségesen termelne egy ilyen áramelőállító.

Címkék#gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!