Friss hírek

2005.12.07. 07:15

Doris Pack szükségesnek tartja a vajdasági autonómia megszilárdítását

A vajdasági magyarság problémáit, az őket ért jogsértéseket, az 1944-ben háborús bűnössé nyilvánított és máig nem rehabilitált magyarok ügyét vetette fel a belgrádi vezetők előtt Becsey Zsolt, az Európai Parlament fideszes képviselője, aki az EP délszláv vegyes bizottságának tagjaként járt a Szerbia és Montenegró-i fővárosban.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Doris Pack
[/caption]A Doris Pack vezette testület hétfőn és kedden tárgyalt Belgrádban szerbiai, valamint Szerbia és Montenegró-i vezetőkkel, a többi között Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnökkel, Dragan Jocsics belügyminiszterrel, Predrag Markovics parlamenti elnökkel, Raszim Ljajics Szerbia és Montenegró-i emberi jogi és kisebbségügyi miniszterrel, továbbá a törvényhozás integrációs bizottságával.

Központi téma volt Kosovo és Montenegró jövőbeli jogállása, de Becsey Zsolt azt mondta az MTI-nek, hogy minden megbeszélés során szóltak a Vajdaságot érintő gondokról is. Szerinte a belgrádi tárgyalópartnerek megértették, hogy az EU-hoz való csatlakozás a szubszidiaritás és regionalizáció elvén nyugszik.

A távirati iroda kérdésére válaszolva Doris Pack szükségesnek tartotta a vajdasági autonómia megszilárdítását: „Újvidéken van kormány és parlament is. Ha azt akarjuk tőlük, hogy jobban végezzék dolgukat, megfelelő eszközöket kell rendelkezésükre bocsátani... Belgrádnak és Újvidéknek érdemes lenne tárgyalnia arról, hogy mely jogosítványokkal lehetne felruházni a tartományt, hogy könnyebben tudjon rendezni egyes nehéz helyzeteket” - mondta Doris Pack, majd méltatta Raszim Ljajicsot és munkatársait, amiért sokat tesznek az etnikai színezetű incidensek megelőzéséért, dicsérően szólt a budapesti és a belgrádi politikai vezetők együttműködéséről és a vajdasági kormány által indított toleranciaprogramról is, írja mai számában az Újvidéken megjelenő Magyar Szó című napilap.

Ezek is érdekelhetik