Friss hírek

2005.12.18. 15:30

Demonstráció a tubesi lokátorállomás ellen

Mintegy százan demonstráltak a Nagy-Tubesre tervezett NATO lokátorállomás megépítése ellen a csúcson lévő János-kilátónál szombaton.

BAMA

Nem kell lokátor, sem a Zengőre, sem a Tubesre - jelentette ki Borhidi Attila, a Fidesz pécsi országgyűlési képviselő-jelöltje, a tüntetés szervezője a kilátónál mondott beszédében. Mint megfogalmazta, a Tubes semmivel sem értéktelenebb, mint a Mecsek legmagasabb pontja, az új helyszín is a fontos élőhelyeket védő Natura 2000 program alá tartozik, ahol mintegy negyven védett növényfajt tartanak számon. Az építkezés ráadásul új utak építésével, a régiek szélesítésével jár, mindez szinte elkerülhetetlenül károsítja a környezetet - magyarázta. Hozzátette: a beruházás biztonsági kockázatot is rejt magában, hiszen a hegy közel van Pécshez, a lokátor pedig katonai célpont, amelyet háborús konfliktusokban az elsők között semmisítenek meg. Borhidi Attila véleménye szerint a beruházásra alkalmasabb, természeti szempontból értéktelenebb helyszínt is lehetne találni a Kelet-Mecsekben. A képviselő-jelölt által szervezett demonstrációtól távol maradt a Zengő védelméért küzdő Civilek a Zengőért Mozgalom, a Védegylet és a Greenpeace is.

Gyurcsány Ferenc november végén jelentette be: a kormány a Pécs melletti Nagy-Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart. A miniszterelnök ezt megelőzően a honvédelmi és a környezetvédelmi miniszter társaságában egyeztetett az államfővel az új lokátorról. Sólyom László a véleményeket megfontolta és támogatta a kormány szándékát.

-->

Ezek is érdekelhetik