Friss hírek

2005.02.11. 12:22

Feljelentést tesz Gyurcsány Ferenc ellen egy fideszes képviselő

Közérdekű adatokkal való visszaélés miatt, büntető feljelentést tesz a nap folyamán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen a Fővárosi Főügyészségen Birkás Tivadar, a Fidesz országgyűlési képviselője. Az ellenéki párt politikusa ezt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be.

BAMA

"Nem az a célom, hogy Gyurcsány Ferencet, Magyarország miniszterelnökét elítéljék, a cél az, hogy miniszterelnök úr vegye  komolyan a munkáját" - szögezte le. Hozzátette: az a cél, hogy az  ország is megismerhesse, hogy vajon az a kormány és azok az emberek,  akik a választások alatt olcsóbb államot ígértek, mennyit költenek  az adófizetők pénzéből a kormányzati klientúra fenntartására,  luxusautókra, mobiltelefonokra, mennyiért vettek bútorokat,  mennyiért utaznak és mennyiért hirdetnek médiumokban.

Birkás Tivadar elmondta: az ügy előzménye, hogy tavaly írásban  több mint hatszáz kérdést intézett a miniszterelnökhöz, a kormány és  a minisztériumok gazdálkodásával kapcsolatban. Érdemi válasz helyett  azonban egy "flegma, cinikus" típusválasz érkezett a  minisztériumoktól, amelyben azt ajánlották, nézzem meg az adatokat  az interneten, a Közbeszerzési Értesítőben, vagy a  cégnyilvántartásban - fűzte hozzá. Hangsúlyozta: a miniszterek  nyilvánvalóan felsőbb, miniszterelnöki utasításra válaszoltak így. 

A politikus közölte: ezek után újra beadta kérdéseit, és egy  kísérőlevélben a házszabályra és az alkotmányra is hivatkozott,  azonban ugyanazt a választ kapta.  
 
A képviselő elmondta: ezután állásfoglalást kért az adatvédelmi  ombudsmantól, aki közölte, hogy a kért adatok közérdekűnek  minősülnek. A sajtótájékoztatón kiosztották Péterfalvi Attila  állásfoglalását, amelyben az szerepel: "álláspontom az, hogy a  beadványában felsorolt, a különböző tárcák működésével kapcsolatos  kérdések zöme közérdekű adatokra vonatkozik". 

Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint az úgynevezett  üvegzsebtörvény a költségvetéssel összefüggő adatok széles körére  vonatkozóan állapított meg kérelem nélküli közzétételi  kötelezettséget. Az államháztartás működési rendjéről szóló  kormányrendelet módosítása kimondja, hogy amennyiben olyan adat  megismerésére irányul a kérelem, amelyet már kötelezően közzétettek, a kérelmezőt erről tájékoztatni kell, a fellelhetőséget is  beleértve, ez azonban nem mentesíti a szervet az adatszolgáltatási  kötelezettsége alól.

Répássy Róbert, a Fidesz frakció-vezető helyettese hangsúlyozta:  az üvegzsebtörvény kapcsán azt tapasztalják, hogy "az átláthatóság  egyáltalán nem biztosított, a közpénzek elköltése nem követhető  (...), és semmit nem javult a közélet tisztasága".

"Az üvegzseb is csak duma volt" - jegyezte meg. 
Mint mondta, úgy döntöttek, hogy az üvegzsebtörvény betartását  jogi úton fogják kikényszeríteni.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!