vérszívó

2020.06.22. 15:09

Egyre több helyen kell védekezni a szúnyogok ellen

A tervek szerint a héten csaknem 44 ezer hektáron irtanak.

Forrás: Shutterstock

Tavasszal számos helyen végeztek szúnyogirtást a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítési program keretén belül. Az elmúlt héten pedig már a kifejlett szúnyogok elleni kezelésekre is szükség volt – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján az Origo cikke alapján.

Az előző napokban a főváros hat kerületében, a Csepel-szigeten és a környező településeken, valamint a dunaújvárosi, a szekszárdi és a mohácsi térségekben avatkoztak be a szakemberek a szúnyogok ellen. A változékony időjárás nehezítette a munkákat, ezért a meghirdetett irtást pótnapokon végeztek el, néhány településen pedig el kellett halasztani a munkálatokat.

A tervek szerint a héten csaknem 44 ezer hektáron védekeznek a szúnyogok ellen.

A következő napokban Sopron és a Fertő-tó térségében, a Tisza-tónál, a Szigetközben, Komárom környékén, a Dunakanyarban és Békés megye néhány településén terveznek szúnyogirtási munkákat, Dunaújváros térségében pedig az elmaradt kezeléseket pótolják.

A vizes élőhelyeken a szúnyoglárvák elleni védekezéshez biológiai úton előállított készítményeket használnak, a baktérium által termelt speciális fehérje az alkalmazott dózisban csak a szúnyoglárvákra hat.

A kifejlett szúnyogok kiirtására szolgáló, alacsony dózisú készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki, elsősorban a települések lakott belterületén.

Az érintett települések listája és a szúnyogirtás tervezett időpontja a katasztrófavédelem honlapján megtalálható.

A települési önkormányzatok közvetlenül kapnak értesítést a pontos időpontokról.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása után kiemelten fontos, hogy a lakókörnyezetünkben kialakuló mikrotenyészőhelyeket felszámoljuk.

Célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti eszközöket (virágcserepek, játékok, madáritatók) összegyűjteni, vagy néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat szúnyoghálóval lefedni, illetve az árkokat rendben tartani, hogy ne tudjon benne hosszabb ideig megállni a csapadék.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!