Medjugorje

2018.01.18. 15:15

A híres boszniai Mária-kegyhelyre is indul magyar zarándokvonat

Idén három zarándokvonatot indít a MÁV: májusban az erdélyi Csíksomlyóra, júniusban a lengyelországi czestochowai magyar pálosok által alapított kegyhelyre és idén először Medjugorjéba is – hangzott el a zarándokvonatokról tartott budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön.

Budapest, 2014. június 23. Zarándokok integetnek az induló Fekete Madonna Zarándokvonat ablakából a Nyugati pályaudvaron 2014. június 23-án. A misszió elsõ állomása Krakkó lesz, a zarándoklat Czestochowában, a magyar pálos szerzetesek által alapított Mária-kegyhelyen folytatódik, végül a zarándokok felkeresik Tarnówot, Bem József szülõvárosát. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a csíksomlyói zarándoklat egyházi fővédnöke arról beszélt, hogy a mai ember sem tud Isten és barátok nélkül élni. Sokan érzik, hogy szükségük van néhány napra, amikor több időt szentelnek Istenre, saját magukra, családjukra, barátaikra.

A csíksomlyói búcsúban a Mária-kegyhelynél tartott szentmisén mintegy félmillió ember vesz részt. Nem mindenki mélyen vallásos, de mindenki mélyen magyar, és ott még inkább megerősödik hitében, magyarságában. Ez az élmény másutt nem élhető át – mondta a püspök.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt emelte ki: Csíksomlyó a nemzeti örökség része, az ezeréves Szent István-i Magyarországhoz köt. A zarándoklat a magyar közösség erejét növelő élmény, van rá társadalmi igény.

Helyiek köszöntik a Boldogasszony zarándokvonat utasait a marosvásárhelyi vasútállomáson
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A zarándoklaton részt vesznek gyermekvédelmi gondozásban részesülő gyerekek és kárpátaljai, felvidéki magyarok is – közölte.

A helyettes államtitkár megjegyezte: a református Kövér László házelnöknek az alapvetően katolikus zarándoklat részvevőihez intézett köszöntője jelzi, hogy más felekezetek híveit is szívesen látják.

Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta: az útvonalat igyekeztek a hagyományos zarándoklatokhoz, történelmi emlékhelyekhez igazítani. A szerelvény mozdonyát Szent Istvánt ábrázoló grafika díszíti, termes kocsikból áll, lesz étkezőkocsi és kihangosítás. A zarándoklatokon várhatóan mintegy 2500 utas fog részt venni.

A Boldogasszony zarándokvonat a gyönyörű erdélyi tájakon
MTI Fotó: Mohai Balázs

Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: „Mi csak egy jó zarándoklatot akartunk szervezni 2011-ben, és azzal szembesültünk, hogy ez annál sokkal több. (...) Isten és barátok nélkül nem lehet élni.”

A sajtótájékoztatón felolvasták a székelyföldi és a lengyelországi zarándoklatok világi fővédnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőjét, amely szerint a keresztény Európa fogalma magába foglalja a lelkiismereti szabadságot, azaz mindenki jogát arra, hogy magát vallástalannak vagy más vallásúnak tartsa. A hívő keresztények felelőssége segíteni, hogy „Európa továbbra is szellemi otthona maradhasson azon nemzeteknek, amelyek e közös keresztény alapokra épített, sokszínű kultúrájukkal sikeressé tették e kontinenst”.

A Fekete Madonna zarándokvonat utasai a csíksomlyói Szűz Mária-kegyszobor másolata előtt a czestochowai kegykápolnában
MTI Fotó: Marjai János

Újdonság, hogy a csíksomlyói búcsúba induló Boldogasszony zarándokvonatra a Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen útvonalon is lesz lehetőség fel-, illetve leszállni, a lengyelországi Fekete Madonna zarándokvonat pedig Tarnow városát is érinti. Idén először – szeptember elején – indul Bosznia-Hercegovinába a medjugorjei zarándokvonat. Mindhárom zarándokút négynapos.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újból Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

Borítóképünkön zarándokok integetnek az induló Fekete Madonna zarándokvonat ablakából a Nyugati pályaudvaron 2014. június 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!