Egészséges

2022.09.21. 16:20

Mesterséges megtermékenyítéssel fogant óriáspandabocs született a kínai Senhsziben

Augusztusban Jongjong és Csincsin, a központ két pandája egy hím, valamint egy vegyes ikerpárnak adott életet.

A születésekor 132,8 gramm súlyú bocs jó egészségnek örvend

Forrás: AFP

Mesterséges megtermékenyítéssel fogant óriáspandabocs született az északnyugat-kínai Senhszi tartomány egy tenyésztőközpontjában. 

Az An'an nevű anyaállat hétfőn adott életet egy nősténybocsnak a csinlingi óriáspandák kutató- és tenyésztőközpontjában. A születésekor 132,8 gramm súlyú bocs jó egészségnek örvend - közölte a központ szerdán. 

Augusztusban Jongjong és Csincsin, a központ két pandája egy hím, valamint egy vegyes ikerpárnak adott életet. 

A kutatóközpontban idén már öt mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott bocs született, ezzel a fogságban élő csinlingi óriáspandák, vagyis barna pandák száma 41-re emelkedett - tették hozzá. 

A barna vagy csinlingi óriáspandák, amelyek genetikai mutáció vagy atavizmus eredményei lehetnek, nagyon ritkák, csak a kínai Csinling-hegységben fordulnak elő. A barna óriáspandát 2005-ben ismerték el az óriáspanda alfajaként Ailuropoda melanoleuca qinlingensis néven. A csinlingi panda koponyája kisebb és kerekebb, orra rövidebb és kevesebb a szőre, mint a sokkal ismertebb szecsuani alfajoknak. Színe inkább sötét- vagy világosbarna, és nem fekete-fehér. 

Senhsziben az 1980-as évek óta tenyésztenek barna pandákat, mesterséges megtermékenyítési rendszert dolgoztak ki a faj fenntartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!