Járvány

2021.03.03. 11:16

Anthony Fauci egy múzeumnak ajándékozta saját koronavírus-modelljét

Az amerikai koronavírus-járvány elleni küzdelem „arca” a washingtoni Smithsonian Intézethez tartozó Amerikai Nemzeti Történeti Múzeumnak ajándékozta saját koronavírus-modelljét annak alkalmából, hogy megkapta az intézmény Great Americans Medal elnevezésű kitüntetését.

„A köz szolgálatában eltöltött több mint öt évtized alatt Fauci milliók életét segített megmenteni és hozzájárult a fertőző-, valamint immunbetegségek hatékonyabb kezeléséhez és jobb megismeréséhez” – mondta Anthea M. Hartig, a múzeum igazgatója.

Az intézmény felkérésére az Egyesült Államok vezető infektológusának számító Fauci azzal a kék és narancssárga színű, háromdimenziós nyomtatással készült modellel gyarapította a múzeum gyűjteményét, amelyet a SARS-CoV-2 szemléltetésére használt több tucatnyi interjúban.

A 80 éves Fauci, az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének (NIAID) igazgatója „rendkívülinek és megtisztelőnek” nevezte a kitüntetést egy kedd esti online bejelentkezésében. „Ez egy sok szempontból szörnyű év volt. Az emberek évtizedek múlva is arról fognak beszélni, amin most keresztül mentünk” – fogalmazott a szakember, aki az előző kormányzat alatt a Fehér Ház járványügyi csoportjának volt a befolyásos, Donald Trump elnökkel több kérdésben is összekülönböző tagja.

A 2016-ban alapított Great Americans Medal korábbi kitüntetettjei között van Madeleine Albright és Colin Powell volt amerikai külügyminiszter, Billie Jean King teniszcsillag és Paul Simon Grammy-díjas zenész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!