ez volt az első útja

2020.05.08. 13:30

Sikeresen landolt Kína kísérleti utat megtett űrhajója

A vele egy időben felküldött szállítmányozó kapszula visszatérésekor hiba merült fel.

(200506) -- BEIJING, May 6, 2020 (Xinhua) -- China's new large carrier rocket Long March-5B blasts off from Wenchang Space Launch Center in south China's Hainan Province, May 5, 2020. The Long March-5B made its maiden flight on Tuesday, sending the trial version of China's new-generation manned spaceship and a cargo return capsule for test into space. (Xinhua/Guo Cheng)

Forrás: Xinhua/AFP

Fotó: Guo Cheng

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna tudósítása szerint a kedden kísérleti útra indított űrhajó Pekingi idő szerint pénteken kora délután ért földet az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen található bázison.

Az emberszállításra alkalmas űrhajót a jelenleg használt, háromfős legénység szállításra képes Sencsounál nagyobbra, és újrahasználhatónak tervezték.

A kilenc méter hosszú modell hatfős legénység befogadására alkalmas, de mostani, kísérleti útján senki sem tartózkodott az űrhajóban.

Az űrhajót a dél-kínai Hajnan szigetén található Vencsang kilövőállomásról indították útjára az ország legnagyobb hordozórakétája, a Hosszú Menetelés-5B (LM-5B) segítségével, amelynek szintén ez volt az első útja. A vele együtt felbocsátott szállítmányozó kapszula szerdai visszaútján a kínai űrügynökség tájékoztatása szerint hiba történt. Az ügynökség további részleteket nem közölt.

Kína kiemelten kezeli az űrkutatás fejlesztését az elmúlt években, hogy Oroszországhoz és az Egyesült Államokhoz felzárkózva az űrhatalmak közé kerüljön 2030-ra.

Peking tervei között szerepel egy űrállomás kiépítése, valamint egy Mars-misszió is.

A három fős legénységnek tervezett űrállomás központi elemét a tervek szerint a jövő évben állítják majd Föld körüli pályára, a most tesztelt űrhajó feladata pedig az asztronauták odajuttatása lenne.

Borítókép: Kína új nagyméretű hordozórakétája, a Hosszú Menetelés-5B rakéta felszállása a Wenchang Space Launch Centerből, 2020. május 5-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!