szakértelem

2018.01.22. 13:43

Magyar is van a világ legjobb régészeti projektjei között

Egy alsónyéki ásatás érdemelte ki az elismerést.

A világ tíz legjobb régészeti projektje közé választották a 2006 és 2009 között végzett alsónyéki ásatásokat Sanghajban – mondta el Osztás Anett ásatásvezető régész hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az M6-os autópálya építését megelőző feltárások európai jelentőségű felfedezéseket hoztak felszínre a Kr. e. 6-5. évezredből. Az ásatás nemzetközi szinten is figyelmet keltett, egy sanghaji szakmai fórumon a világ legjobb tíz régészeti projektje közé választották. A Sanghaji Régészeti Fórumot kétévente rendezik meg és az alsónyéki ásatás field discovery kategóriában került a díjazottak közé.

Az ásatások négy évet vettek igénybe, körülbelül 2300 sírt tártak fel és több mint százezer leletanyag került elő. A munkába számos specialistát is bevontak, hiszen a genetikai vizsgálatok egy-két évet vesznek igénybe, de értelmezésük sokkal tovább is eltarthat – mondta el az ásatásvezető.

Az alsónyéki ásatásokon végzett mérések szerint további feltáratlan házak, sírok vannak a környéken – jegyezte meg a régész.

Borítókép: Pixabay (illusztráció) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!