Egészség

2007.05.02. 10:26

Memóriajavítás alvással

Az alvás sem elvesztegetett idő többé, derül ki egy friss kutatási eredményből. A nap folyamán látott képek, tanult versek, vagy új arcok éjszaka rögzülnek, alvás közben.

www.orvostkeresek.hu

Az American Academy of Neurology''s éves űlésén bemutatott vizsgálatban 48 egészséges, 18-30 közötti felnőtt vett részt. A pácienseket négy csoportba osztották, majd a résztvevők szópárokat tanultak.

Az első csoporttól a szópárokat a nap végén kérdezték vissza. A következő csoport tagjait hazaengedék, majd alvást követően, másnap reggel mondták fel az elsajátított anyagot. A két csoport pontszáma azonos volt.

A másik két csoport számára extra feladatot írtak elő. Közvetlenül a teszt kitöltése előtt újabb, de az eredetihez hasonló szópárokat mutattak a résztvevőknek. A tesztek során mindkét szópár csoportot visszakérdezték. A vizsgálat célja az volt, vajon képesek-e a résztvevők ez esetben is memorizálni a látottakat.

A teszteken azon páciensek végeztek a legeredményesebben, akik a vizsgálat előtt aludtak. Ők a bemutatott szópárok közel három-negyedére emlékeztek tökéletesen. Ezzel szemben azok, akik még este, alvás előtt töltötték ki a tesztet, a szavaknak csupán egy-harmadára emlékeztek.

A vizsgálat így elsőként bizonyítja, hogy az alvás valóban segít az elsajátított anyagok pontos visszaadásában, keveredések nélkül. Az új ismeretek így az alvás alatt rendeződnek, s másnap tökéletesen előadhatók.

A hír alapjául a “Strengthen Memory While You Sleep” cikk szolgált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!