Egészség

2007.04.16. 11:31

A stresszt kezelni kell

A túlzott mértékű és rendszeres stressz nem csak mindennapjainkat mérgezi meg, de egészségünket is károsítja. Kikerülni nem mindig lehet, de a stresszt igenis kezelni kell.

www.orvostkeresek.hu

A szakorvosi rendeléseken számos páciens fordul meg látszólag megmagyarázhatatlan eredetű fájdalmakról panaszkodva. A stressz számos tünetet produkálhat. Ezek lehetnek fejfájás, gyomorfájdalmak, étvágyunk megváltozása, hasmenés, fokozott gázképződés.

Mellkasi szorító érzés, légszomj, feszült izmok, idegesség, fáradtság, szomorúság. A levertség mellett egyéntől függően fokozott ingerlékenység és érzékenység is jelentkezhet. Állapotunk hatására rendszerint munkahelyi és rokoni kapcsolataink romlása is megfigyelhető. Álmatlanság épp úgy jelentkezhet, mint alvási problémák.

Tapasztalhatjuk az érdeklődés, a motiváció csökkenését, vagy teljes elvesztését is. Szokatlan kiütések, szétszórtság, fülcsengés, nők esetében menstruációs zavarok szintén a túlzott mértékű stressz következményeként fordulhatnak elő.

Természetesen a sok káros hatás ellen több megoldás is létezik, mindenki kiválaszthatja a számára leginkább megfelelőt. A zenehallgatás eredményességét a St. Agnes HealthCare kardiológusai is igazolták. Vizsgálatukban 30 percnyi klasszikus zene 10mg Valium hatásával egyezett meg.

Számtalan technika létezik, melyek a helyes légzés és az izmok ellazításának képességével ruháznak fel bennünket. A relaxációs módszerek mellett a másik igen hatékony módszer a nevetés. Többek közt a Loma Linda University vizsgálata is igazolja a nevetés stresszcsökkentő hatását. A vidám percekkel, órákkal immunrendszerünk is erősödik, a szívinfarktus kockázata és a fájdalmak egyaránt csökkenthetők.

A University of California orvosainak vizsgálata szerint az emberek 40 százaléka rendelkezik „mosoly izmokkal”. Amennyiben a szerencsések közé tartozunk, úgy mosolygás hatására agyunkhoz érkezik az üzenet, hogy boldogok vagyunk, s így hangulatunk is javul.

Nők körében inkább kedvelt módszer a problémák kibeszélése. Stresszhelyzetben használhatjuk mindezt tudatosan is, mégpedig úgy, hogy egy közeli ismerősünket keressünk fel, vagy hívunk fel telefonon. Az ő feladata ez esetben nem más, mint bennünket végighallgatni –ne nyújtsuk mondandónkat a kelleténél hosszabbra. Sokszor a stressz szavakba öntése és elmondása által is jelentős megkönnyebbülést érezhetünk.

Érzékszerveinket is használhatjuk a stressz elűzésére. A zenehallgatás mellett jótékonyan befolyásolják hangulatunkat az illóolajok, aromaterápiás szerek is.

A hír alapjául a „Stress First Aid” cikk szolgált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!