Digitália

2023.07.28. 13:53

Csomagja érkezett: miből veheti észre az átverést?

A felhasználók egy részét viszonylag könnyű megtéveszteni, hiszen a sürgető hangnem, esetleg egy-egy csábító ajánlat, csomag érkezéséről szóló SMS könnyen összezavarja az embert.

MW

Forrás: Shutterstock

A támadók olyan üzenetet jelenítenek meg a készüléken, amely valamilyen cselekvésre akarja rávenni a leendő áldozatot. Ilyen esetekben (is) a megszemélyesítést használják módszerként, tehát valamilyen ismert szolgáltató, szervezet – ebben az esetben csomagküldő szolgálat – nevében küldik az üzenetet.

A csalók a megtévesztő üzenetekben egy csomaggal kapcsolatos eseményre hívják fel a figyelmet, amihez egy linket is párosítanak. A link egy olyan oldalra mutat, amely – a legtöbb esetben – egy csomagküldő szolgálatnak adja ki magát, és kéri a „saját” applikáció letöltését, és / vagy érzékeny személyes adatok (név, e-mail cím, felhasználónév, jelszó, bankkártya adatok) megadását.

Az SMS szövege lehet például a következő:

„Megérkezett a csomagja, kövesse nyomon itt [URL]”
„Jelentkezzen be, hogy megerősítse a kézbesítést. [URL]”
„A csomag kézbesítése meghiúsult. Csomagja vissza lesz küldve, ha nem erősíti meg: [URL]”

Hogyan védekezhetünk? Mutatjuk!

Ha kétségek merülnek fel az üzenet valódiságát illetően, akkor mindig javasolt kapcsolatba lépni egy másik csatornán azzal, akinek a nevében érkezett az SMS.

Az SMS-ben érkezett linkekre semmiképp sem javasolt a kattintás, és a megadott telefonszámokat sem érdemes felvenni egyetlen csevegő alkalmazásban sem.

Amennyiben mégis rákattintottunk a linkre, utána semmiképp se töltsük le azt az applikációt, programot, amit felajánl a rendszer, inkább lehetőség szerint mielőbb töröljük az üzenetet.

A kapkodás sosem jó. Szánjunk időt arra, hogy átgondoljuk az üzenet tartalmát, és adott esetben nézzünk utána a feladónak, vagy a megszemélyesített szervezetnek más fórumokon. Például az adott cég hivatalos elérhetőségein.

Soha ne válaszoljunk olyan szöveges üzenetekre, amiben PIN kódot, online banki jelszót vagy más bizalmas adatot kérnek! Ha ez mégis megtörtént, akkor azonnal értesítsük a releváns pénzintézetet!

Amennyiben ismerős számról érkezik az SMS, az sem garancia arra, hogy megbízható. Lehetséges, hogy az adott ismerősünk már áldozatul esett a csalóknak, így fel tudják használni az ő telefonszámát és adatait is.

Soha ne telepítsünk mások kérésére olyan programot a telefonunkra (se), amit nem ismerünk, és / vagy harmadik, nem ellenőrzött féltől érkezik.

Fontos megjegyezni, hogy egyetlen szolgáltató sem kér SMS-ben jelszavakat vagy PIN-kódokat, sem más bizalmas adatokat!

Ha mégis megadtuk pénzügyi adatainkat, akkor javasolt minél gyorsabban felvenni a kapcsolatot a bankunkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!